Aplicații conspiraționiste QAnon, șterse din Play Store de Google

26.05.2020
Aplicații conspiraționiste QAnon, șterse din Play Store de Google

După ce Facebook și alte platforme au început să elimine conținutul conspiraționist QAnon și Google a trecut la treabă. Gigantul online a început să șteargă din Google Play Store aplicații ale acestui curent. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că aplicațiile nu se aliniază la regulamentul magazinului, acestea răspândind informații false și încurajând la comportament periculos. Unele dintre aceste aplicații erau disponibile contra cost pe magazinul de aplicații.

Aplicațiile QMAP, Q Alerts! Și Q Alters Lite au fost șterse de pe Google Play Store. Nu este clar câti utilizatori foloseau aceste aplicații sau de câte download-uri au avut parte, însă Google susține că acestea conțineau „informații dăunătoare”. Acestea răspândeau conspirații aliniate cu curentul QAnon.

Ce este QAnon

QAnon este numele unei grupări online care răspândește conspirații despre „Deep State” (Statul Adânc/Paralel?). Cei care publică astfel de teorii urmează exemplul unui utilizator de pe site-ul 4chan, care avea numele de utilizator „Q”. Acesta susține că Donald Trump se luptă cu Deep State și că vrea să oprească controlul din umbră al țării.

De altfel, membrii QAnon sunt convinși că există o rețea de pedofili la nivelul Statelor Unite. Aceasta ar fi formată din vedete și politicieni. Un urmăritor al acestor conspirații a luat în urmă cu câțiva acțiune, mergând într-un restaurant în plină zi. Acesta era echipat cu mai multe arme de foc pentru a „salva” copiii care ar fi fost ținuți în beci pentru a fi traficați. Membrii QAnon spun că din rețeaua de pedofili ar face parte inclusiv membrii familiei Clinton, Bill și Hillary.

„Acum mai mult ca niciodată, combaterea dezinformării pe Play Store este o prioritate pentru echipa noastră. Când găsim aplicații care încalcă politica Play Store prin distribuirea de informații înșelătoare sau dăunătoare, le vom scoate din magazin”, au declarat reprezentanții Google.

Și alte companii se luptă cu teoriile conspiraționiste

Facebook a șters de curând cinci pagini care aveau legături cu teoriile conspiraționiste QAnon pentru „comportament” neautentic, sugerând că acestea erau controlate de boți. De asemenea, YouTube se confruntă cu propriile probleme referitoare la teoriile conspiraționiste. Deja platforma video a început să demonetizeze clipurile problematice.(

(via CNET)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult