Apple se supune cerințelor autorităților din China: scoate două aplicații din App Store

15.06.2020
Apple se supune cerințelor autorităților din China: scoate două aplicații din App Store

Compania Apple a cedat din nou presiunile autorităților din China și a delistat două aplicații de podcast de pe App Store. Este vorba despre Pocket Casts și Castro Podcasts, două alternative la Apple Podcasts care au refuzat să își cenzureze conținutul. Practic, autoritățile chineze au cerut prin intermediul reprezentanților Apple să le cere limitarea accesului celor din China la anumite podcast-uri. Aceștia au refuzat, iar aplicațiile au fost pur și simplu scoase din magazinul chinez de către Apple.

De ce a scos Apple cele două aplicații de podcast din App Store-ul din China

Reprezentanții Pocket Casts au oferit și declarații referitoare la această situație:

„Credem că podcasting-ul est eși ar trebui să rămână un mediu deschis, liber de cenzura guvernelor. Atfel, nu vom cenzura conținutul podcast-urilor la cererea lor. Înțelegem că asta înseamnă că aplicația noastră de iOS nu va mai fi disponibilă în China, dar simțim că este un pas necesar pentru oricare companie care pune valoare pe modelul de distribuție liberă care face podcasting-ul special.”

Aparent, dezvoltatorii aplicației au primit o notificare cu două zile înainte ca aplicația să fie scoasă din App Store care cerea cenzurarea conținutului. Comunicarea a fost realizată prin intermediul Apple, care a transmis mesajele comisiei CAC (Cyberspace Administration of China). În cazul celor de la Castro Podcasts, nu a existat nicio notificare.

Motivul pentru care aceste aplicații de podcast au fost eliminate pare să fie legat de conținutul care făcea referire la comemorarea protestelor din Piața Tiananmen și la protestele din Hong Kong.

Apple Podcasts rămâne activ în China

Alte aplicații precum Apple Podcasts au rămas disponibile în China prin limitarea anumitor funcții. De exemplu, căutările în această aplicație sunt filtrate pentru a elimina anumite rezultate pe baza unor cuvinte cheie. De asemenea, nu există posibilitatea de a căuta podcast-uri folosind categoriile.

Până în prezent, Apple a eliminat aproximativ 3.000 de aplicații din App Store la cererea autorităților din China. O controversă legată de astfel de decizii a apărut în preajma protestelor din Hong Kong, când Apple a eliminat o aplicație dezvoltată de protestatari, care să îi ajute să se ferească de forțele de ordine.

sursa: The Guardian

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult