Apple și Google dezactivează hărțile cu trafic în timp real în Israel și Gaza

25.10.2023
Apple și Google dezactivează hărțile cu trafic în timp real în Israel și Gaza

Apple și Google au răspuns solicitării Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) de a dezactiva funcțiile de trafic în direct pe hărțile lor din Israel și Gaza. Solicitarea a venit în preajma unei invazii terestre așteptate în Gaza. Astfel, giganții tehnologici au blocat funcția cu trafic în timp real pentru aplicațiile Waze, Google Maps și Apple Maps.

Google, prin intermediul unui purtător de cuvânt, a comunicat că, asemenea situațiilor conflictuale anterioare, a decis să dezactiveze temporar vizualizarea condițiilor de trafic în direct și informațiile despre aglomerație, pentru a proteja comunitățile locale. Măsura are scopul de a preveni utilizarea abuzivă a datelor de trafic în scopuri nefaste.

Începând cu această săptămână, aplicațiile Google Maps, Waze și Apple Maps nu vor mai afișa informații despre ambuteiaje, rapoarte de trafic și alerte în anumite părți ale Israelului. Cu toate acestea, utilizatorii vor putea încă să folosească funcțiile de navigație ale aplicațiilor pentru a ajunge la destinații, aplicațiile luând în considerare datele de trafic pentru a sugera cel mai rapid traseu, fără a le afișa însă.

Aplicațiile vor calcula în continuare cel mai optim traseu

Waze, de exemplu, afișează un avertisment la deschiderea aplicației, informând utilizatorii că detaliile despre ambuteiaje, rapoarte și alte alerte nu vor mai fi vizibile pe hartă, deși datele respective vor fi utilizate pentru a determina traseul optim.

Această decizie vine în contextul în care forțele militare israeliene se pregătesc pentru o invazie terestră în Gaza. Se crede că unul dintre motivele din spatele solicitării IDF este aceea de a preveni dezvăluirea mișcărilor trupelor către organizația Hamas, recunoscută ca organizație teroristă de către SUA și UE, prin intermediul datelor de trafic în timp real.

Această măsură nu este una fără precedent, Google dezactivând în trecut funcția de trafic în direct în Ucraina, în 2022, după invazia Rusiei, pentru a proteja populația locală.

Restricțiile sunt temporare și se așteaptă ca aplicațiile de navigație să își recâștige funcționalitățile odată cu încheierea conflictului militar.

Sursă: Autoevolution

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult