Compania Apple este amenințată de un nou proces: se cer daune de 1 miliard de dolari

15.04.2024
Compania Apple este amenințată de un nou proces: se cer daune de 1 miliard de dolari

Nu este de ajuns că Apple a devenit ținta Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii (care acuză compania de monopol pe piața telefoanelor mobile) sau că autoritățile UE investighează, la rândul lor, gigantul condus de Tim Cook pentru posibile încălcări ale noilor legislații europene. Acum Apple are pe cap un nou proces, de această dată intentat de un grup de dezvoltatori din Regatul Unit al Marii Britanii.

Apple a încercat din răsputeri să convingă judecătorii să revoce această acțiune în instanță, însă nu a reușit acest lucru. Astfel, noul proces va merge mai departe și, cel mai probabil, va avea prima înfățișare abia în cursul anului viitor.

Este vorba despre o acțiune în justiție intentată de o grup de 1500 dezvoltatori din Regatul Unit al Marii Britanii, care acuză compania că a cerut comisioane greu de justificat, de până la 30%, pentru vânzările de aplicații și alte tipuri de conținut comercializat pentru dispozitivele Apple. Păgubiții acuză Apple că ar abuza de poziția dominantă pe care o are pe piața distribuției digitale de aplicații pentru telefoanele iPhone și alte dispozitive ale companiei și cer daune de 1 miliard de dolari americani.

La una dintre audierile ce au precedat decizia de a da undă verde acestui proces, avocații Apple au pretins că dezvoltatorii din Marea Britanie nu pot pretinde dreptul la încasări mai mari de pe urma comercializării aplicațiilor acestora decât dacă respectivele vânzări au fost realizate prin intermediul App Store UK. Judecătorul nu a fost de acord cu acest argument.

Nu este pentru prima oară când astfel de acuzații sunt îndreptate către compania din Cupertino, legislația europeană actuală forțându-i pe cei de la Apple să ofere dezvoltatorilor posibilități alternative de a-și oferi aplicațiile și serviciile către utilizatorii europeni, în afară de App Store.

Sursa: GSMArena.com

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News