Cum funcționează Locked Folder, noua opțiune Google Photos pentru protejarea pozelor „sensibile”

Autor: Aurelian Mihai 09.06.2021
Cum funcționează Locked Folder, noua opțiune Google Photos pentru protejarea pozelor „sensibile”

Anunțată luna trecută, noua opțiune Locked Folder este activată deja pentru utilizatorii Google Photos care dețin și telefoane Pixel.

Pe scurt, funcția Locked Folder îți permite păstrezi pozele pe care nu ai vrea să le vadă oricine într-un spațiu protejat cu parolă de acces, blocând într-un mod simplu și eficient orice tentativă indiscretă de vizionare a colecției de poze păstrate pe Google Photos.

În timp ce Google nu este tocmai un promotor al intimității personale, noua funcționalitate Google Photos poate ajuta utilizatorii să prevină multe emoții și întrebări incomode, pe tema pozelor stocate în memoria telefonului.

Funcția Locked Folder acționează ca un album privat pentru pozele tale, scoțând din lista principală acele poze pe le dorești păstrate doar pentru tine. Până acum, separarea pozelor oarecare de cele cu adevărat personale reprezenta o adevărată provocare pentru utilizatorii Google Maps, aplicația de mobil având „prostul” obicei de a încărca fără discriminare toate pozele în spațiul cloud. Astfel, chiar dacă ștergi o poză incomodă din memoria telefonului folosind aplicația nativă pentru cameră foto, poți descoperi că aceasta apare oricum pe Google Photos. În schimb, dacă îndepărtezi pozele respective din spațiul cloud, folosind aplicația Google Photos, vei descoperi că acestea sunt șterse automat și din memoria locală a telefonului mobil. O altă problemă este și folder-ul Thrash atașat contului Google Photos, o destinație unde altcineva îți poate găsi pozele pe care le considerai șterse. Folosită corect, funcția Locked Folder ar trebui să evite aceste neplăceri.

Noul album „secret” este în mod implicit ascuns vizualizării, accesul fiind condiționat de introducerea unei parole, sau folosirea senzorului de amprentă.

Pentru început, funcția va fi exclusivă pentru telefoanele Google Pixel, dar Google a spus că va ajunge la „mai multe dispozitive Android pe tot parcursul anului”.

Google Photos Locked Folder

Între timp, folosirea opțiunii Locked Folder este ilustrată cu un GIF animat. Ușor contraintuitiv, va trebui să optezi pentru salvarea pozei în Locked Folder înainte de a apăsa butonul declanșator. Pentru asta, trebuie doar să atingi pictograma „folder” din colțul din dreapta sus al aplicației Camera Android, apoi selectezi Locked Folder. Altfel spus, pentru cele mai bune rezultate trebuie să „premeditezi” ascunderea pozei pe care urmează să o obții, în caz contrar aplicația Google Photos va face tot ce „știe” mai bine, duplicând pozele în spațiul cloud și eventual, folderul Trash.

Poze obținute cu intenția de a fi trimise în Locked Folder pot fi vizualizate și editate la fel ca până acum, diferind doar „destinația” acestora.

Pentru accesarea colecției păstrate în Locked Folder trebuie doar să activezi pictograma Gallery din colțul din dreapta sus, apoi accesezi Library și Utilities. Confirmarea identității se face prin tastarea parolei telefonului.