Facebook anunță retragerea din Play Store a unei aplicații îndrăgite de utilizatori

25.08.2023
Facebook anunță retragerea din Play Store a unei aplicații îndrăgite de utilizatori

Experimentul aplicațiilor „Lite”, dedicate telefoanelor cu capabilități hardware limitate, pare că a fost până la urmă un eșec. Acestea într-adevăr funcționau mai bine pe telefoanele pentru care erau realizate, însă avansul tehnologic din ultimii ani, chiar și în zona entry-level, a permis utilizatorilor să folosească aplicațiile standard, cu toate capabilitățile incluse. După ce Google a renunțat la multe aplicații „Lite” anterior, și Facebook anunță că renunță la ele. Messenger Lite este prima pe listă.

Aplicația Messenger Lite va fi ștearsă din Play Store în septembrie

Pentru câțiva utilizatori, disponibilitatea aplicațiilor Lite era o gură de aer proaspăt, întrucât erau variante mai simple, fără atât de multe elemente grafice și meniuri complexe. Totuși, variantele Lite trebuie întreținute separat de către echipe de programatori și trebuie menținute pe linia de compatibilitate. Având în vedere că numărul de utilizatori de Messenger Lite a scăzut foarte mult, nu pare că mai are sens din punct de vedere financiar ca aplicația să fie menținută.

Facebook anunță că începând cu data de 18 septembrie, aplicația din Google Play Store nu va mai funcționa. Utilizatorii nu își pierd însă datele. Toate conversațiile și contul vor rămâne pe serverele Facebook, la fel ca până acum. Cei care foloseau versiunea Lite vor trebui doar să se mute pe aplicația Facebook Messenger „standard”. Cei care au avut  Messenger Lite instalat, încă pot să descarce aplicația, dar utilizatorii noi deja nu o mai pot găsi în Play Store.

Este interesant însă faptul că Messenger Lite a existat și pe iOS, însă Facebook a decis să scoată aplicația din App Store încă din 2020. Abi acum, trei ani mai târziu a luat această decizie și pentru Android. Motivul este, probabil, faptul că există mai multe telefoane cu Android din gama entry, mai ales în țări care sunt încă în curs de dezvoltare.

Având în vedere că inclusiv telefoanele cu Android Go Edition sunt echipate acum cu minimum 2 GB memorie RAM, cam toate telefoanele de pe piață pot acum rula versiunile non-lite ale aplicațiilor.

sursa: 9to5google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult