Google Authenticator se sincronizează acum în cloud pentru acces de pe mai multe dispozitive

25.04.2023
Google Authenticator se sincronizează acum în cloud pentru acces de pe mai multe dispozitive

Google Authenticator, aplicația care permite securizarea conturilor online pe baza unor parole unice, stocate doar pe dispozitivul pe care este instalată, permite acum sincronizarea în cloud. Acest lucru este important, întrucât mulți utilizatori au avut experiențe negative cu aplicația Authenticator, după ce și-au pierdut sau le-au fost furate telefoanele, iar conturile securizate cu aceasta nu mai puteau fi accesate. Astfel, indiferent de pe care dispozitiv folosești Authenticator, poți păstra în continuare accesul la toate conturile.

Aplicația Google Authenticator primește primul său update major, cu sincronizare în cloud

Această schimbare s-ar putea să nu fie însă pe placul tuturor. Google Authenticator era considerată o metodă foarte sigură de autentificare tocmai pentru că stoca cheile de acces local, pe un singur dispozitiv, ceea ce elimină riscul furtului de parole prin spargerea contului online pe care acestea sunt stocate. Alte servicii similare, precum LastPass sau 1Password s-au confruntat cu astfel de situații în trecut.

Noul update, disponibil deja pe iOS și Android, este primul care aduce schimbări semnificative aplicației Authenticator. Aceasta a fost lansată în 2010 și nu a primit update-uri prea mari între timp, în afară de cele care aduc interfața la zi cu celelalte servicii de la Google.

Google spune însă că merge în direcția accesului fără parole în viitor, dar că nu va lăsa în urmă metodele tradiționale de autentificare. Google Authenticator va rămâne o metodă sigură de acces în conturile personale, iar pierderea, resetarea sau furtul telefonului nu va mai lăsa de acum utilizatorii pe dinafară. Singura metodă pentru a transfera parolele din Google Authenticator de pe un telefon pe altul era înainte transferul printr-un cod QR, pe care îl puteai lua doar de pe dispozitivul sursă. În lipsa acestuia, parolele și sistemul de 2FA de pe conturile protejate cu această aplicație trebuiau resetate complet.

sursa: Google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult