Chrome primește funcție de autentificare în doi pași, însă doar pe Android

07.08.2021
Chrome primește funcție de autentificare în doi pași, însă doar pe Android

Chrome integrează acum funcția pentru validarea solicitărilor de autentificare în doi pași, asta însemnând că nu mai trebuie să te îndrepți către aplicații separate, precum Google Authenticator, pentru a citi codurile de acces.

Sistemul de autentificare în doi pași este o metodă simplă dar eficientă pentru a crește securitatea conturilor de utilizator protejate cu parole simple. Dublând securitatea parolei, introducerea unui cod de unică folosință generat sau recepționat pe un dispozitiv aflat în posesia utilizatorului elimină posibilitatea ca o parolă compromisă să fie folosită pentru acces neautorizat. Tot autentificare 2FA se consideră și confirmarea mesajului de tip DA/NU afișat într-o aplicație de mobil deja autentificată în contul respectiv folosind un dispozitiv recunoscut. Spre exemplu, browserul Chrome deja conectat la contul tău Google și cu funcția de sincronizare activă poate fi considerat o modalitate validă pentru autentificare 2FA.

Adăugată browserului Chrome în primul rând pentru comoditatea utilizatorilor, funcția de autentificare 2FA constituie un element important pentru protejarea diverselor conturi pe care le accesezi din web browser, fără complicațiile accesării unei aplicații separate sau recepționarea codului prin mesaj SMS.

Există o mulțime de moduri de facilita autentificarea cu doi factori. Unele implică conectarea unui dispozitiv USB la PC, funcționând ca și cheie hardware de securitate. Alternativ, poți alege să primești un mesaj text sau o notificare într-o aplicație pentru a valida încercarea de logare pe un dispozitiv nerecunoscut. Acesta din urmă este modul în care funcționează 2FA pentru Chrome pe Android, deși funcția este disponibilă doar într-o versiune beta.

Pentru a beneficia de noua funcționalitate, va trebui să instalezi Chrome 93 beta pe un dispozitiv cu Android și să te conectezi la contul tău Google folosind un computer din apropiere. La introducerea datelor de login vei primi o notificare pe telefon, solicitând aprobarea încercării de conectare. Odată ce smartphone-ul este inclus pe lista dispozitivelor recunoscute, vei putea recepționa notificări 2FA direct prin browserul Chrome.

Nu este clar când funcționalitatea Chrome 2FA va fi disponibilă pentru toți utilizatorii Android, folosind versiunea stabilă a aplicației. Este posibil ca această facilitate să fie adăugată și versiunii Chrome pentru iPhone și PC, însă Google nu oferă un termen precis, deocamdată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult