Google Drive va avea opțiune pentru criptarea fișierelor importante

11.11.2020
Google Drive va avea opțiune pentru criptarea fișierelor importante
foto: phone arena

Securitatea datelor a devenit de o importanță deosebită în contextul distanțării sociale și lucratul de acasă, schimburile de fișiere prin platforme cloud precum Google Drive fiind în special vizate de hackeri interesați de datele sensibile ale companiilor. În prezent, aplicația Google Drive nu dispune de o funcție de criptare nativă pentru fișierele păstrate în copii locale.

În forma actuală, datele păstrate spațiul Google Drive sunt doar atât de sigure pe cât parola contului de utilizator. Mai mult, odată ce fișierele sunt descărcate în memoria locală a PC-ului, rămân complet neprotejate, dacă un hacker motivat obține acces la PC-ul respectiv. Vizând tocmai această situație, Google pregătește introducerea unei noi opțiuni de criptare a fișierelor Google Drive, care va asigura că fișierele importante rămân protejate până ai cu adevărat nevoie de ele.

google drive

Deocamdată, singurul indiciu pentru asta este mențiunea ” Veți putea deschide fișiere criptate în curând,” și ” Descărcați și decriptați „, apărute în codul aplicației. Analizată în detaliu, aplicația de mobil pare că va avea un nou meniu numit ” Activați criptarea „, activabil cu o simplă comandă swipe. Utilizatorii aplicației Google Drive vor avea posibilitatea să opteze între ”criptarea documentelor pe acest dispozitiv” și ”decriptarea documentelor într-un stream incremental”. Cea din urmă pare să facă referire la decriptarea fișierelor pe măsură ce sunt accesate. Ideea este ca fișierele stocate pentru accesare offline să nu poată fi sustrase pur și simplu, păstrând pe dispozitiv doar versiuni criptate ale acestora, marcate în aplicație cu simbolul lacăt.

Un nivel și mai bun de securitate poate fi obținut activând opțiunea de autentificare în doi pași pentru contul Google (implicit Google Drive), un cod de securitate recepționat prin mesaj SMS sau generat de aplicația Google Authenticator dublând parola setată de utilizator.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult