Google Maps introduce afișarea în timp real a culorii semafoarelor de circulație

31.08.2020
Google Maps introduce afișarea în timp real a culorii semafoarelor de circulație

Cu siguranță utilă celor care petrec mai mult timp urmărind ecranul telefonului decât drumul pe care se deplasează, afișarea în timp real a culorii semafoarelor de circulație intră oficial în arsenalul aplicației Google Maps, acolo unde infrastructura rutieră permite comunicarea acestor informații.

Deși pare o idee bună și chiar este o informație folositoare pentru cei mai mulți dintre noi, afișarea în timp real a culorii semaforului pe hărțile Google Maps poate deschide calea unor abuzuri. Spre exemplu, șoferii grăbiți ar putea fi motivați să calce mai tare pedala de accelerație, ajustând viteza de deplasare pentru a prinde verde în cascadă până la destinație. În funcție de modul în care semafoarele sunt sau nu sunt sincronizate pentru formarea acestor culoare „de verde”, șoferii ar putea fi motivați să adopte un stil de condus care nu pune neapărat siguranța pe primul loc.

Cert este că, acolo unde este disponibilă, noua funcționalitate nu trebuie bifată separat și nu necesită activarea manuală a indicațiilor de trafic, folosite în mod normal pentru a vizualiza nivelul de congestionare al arterelor rutiere.

Afișarea culorii semafoarelor pe Google Maps, deocamdată doar în Statele Unite

Când te orientezi prin oraș folosind un dispozitiv sau software de navigație, semafoarele sunt una dintre cele mai mari necunoscute, culoarea afișată influențând direct timpul de călătorie. Navetiștii care străbat zilnic aceeași rută către serviciu vor învăța, în timp, cum să ajusteze viteza pentru reduce și chiar elimina timpii de așteptare la semafor. Pentru restul, Google nu oferă, deocamdată, nici un ajutor.

În forma de prezentare actuală, pictogramele semafoarelor sunt atât de mici încât cu greu te poți baza pe acestea ca și sursă de informare în avans, în timp ce folosești modul de navigare al Google Maps. Mai degrabă, Google pare să intenționeze folosirea acestei informații strict pentru intersecția în care te aflii și nu întregul traseu.

Folosită în modul de navigare, informația ar putea completa instrucțiuni de genul „virați la dreapta la următorul semafor” cu „reduceți viteza pentru culoarea roșie”, sau „accelerați ușor pentru culoarea verde”, ceea ce ar fi mult mai util decât actualele direcții bazate strict pe distanța până în intersecție.

Din păcate, afișarea informațiilor despre culoarea semaforului pare să funcționeze doar în câteva orașe din Statele Unite, suportul urmând să fie extins treptat și în orașe europene, în măsura în care autoritățile locale și infrastructura disponibilă vor permite acest lucru.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult