Google Photos nu mai oferă spațiu nelimitat de la 1 iunie. Ce se întâmplă cu fotografiile tale

25.05.2021
Google Photos nu mai oferă spațiu nelimitat de la 1 iunie. Ce se întâmplă cu fotografiile tale

Serviciul Google Photos nu va mai oferi găzduire gratuită a fotografiilor utilizatorilor începând cu data de 1 iunie. Google face astfel câteva schimbări în modul în care backup-ul fotografiilor funcționează, atât pe dispozitivele cu Android, cât și pe cele cu iOS și chiar și modelele sale din gama Pixel vor avea de suferit în urma acestor decizii. Practic, fotografiile urcate de la 1 iunie pe Google Photos vor fi contorizate la spațiul total pe care îl ai în Google Drive. Iată cum te va afecta această schimbare.

Încă de când a pornit backup-ul de fotografii în cloud prin intermediul serviciului Photos, Google a permis găzduirea lor gratuită pentru fotografii nelimitate, de pe orice tip de dispozitiv. Astfel, aceasta a fost cea mai populară metodă de păstrare a fotografiilor în cloud atât pe Android, cât și pe iOS.

Ce se întâmplă cu fotografiile pe care le-ai urcat deja în Google Photos

Toate fotografiile urcate deja pe serviciul Photos înainte de 1 iunie 2021 vor rămâne pe serverele Google și nu vor fi contorizate la spațiul pe care îl ai pe Google Drive. Astfel, dacă ai de urcat multe fotografii în cloud la calitate „înaltă”, ar trebui să o faci acum, înainte ca Google să înceapă contorizarea.

Acele fotografii nu sunt însă la calitate „originală” și nu au fost niciodată. Odată ce fotografiile sunt urcate pe Google Photos, acestea pierd o parte din calitate. Avantajul este că le poți accesa oricând și de oriunde ai o conexiune la internet.

Toate fotografiile pe care le vei urca însă după data de 1 iunie, indiferent că sunt la calitate „express”, „înaltă” sau „originală”, vor ocupa spațiu în contul tău de Google Drive. Toate conturile Google primesc automat 15 GB de stocare gratuită, deci va exista destul de mult spațiu pentru cei care nu folosesc deja Drive pentru a stoca alte tipuri de fișiere în cloud. Atenție însă, spațiul contului Google este comun între servicii, deci Photos, Drive și chiar Gmail ocupă același spațiu. Dacă aveți atașamente mari pe adresa de e-mail, probabil că ar trebui să mai faceți puțină curățenie.

Ce schimbări apar de la 1 iunie

Aplicația Google Photos va primi un update care va schimba câteva lucruri în interfață, dar și în materie de funcționalitate. De exemplu, spațiul de stocare va fi exprimat atât în GB disponibili, cât și în timpul mediu necesar pentru a-l umple, conform comportamentului tău din trecut. De exemplu, dacă urci în medie 5 GB de fotografii în fiecare an, vei vedea că poți umple spațiul disponibil în trei ani. Spațiul ocupat deja va fi de asemenea împărțit între Photos și Drive/Gmail, pentru a vedea clar cu ce este ocupat.

Mai mult Google va folosi algoritmii săi pentru a analiza fotografiile pe care le-ai urcat deja în Photos și le va pune pe diverse categorii pe care s-ar putea să dorești să le ștergi. De exemplu, fotografiile neclare, sau realizate din greșeală vor fi toate puse într-un singur loc: „Blurry photos”. Vei putea șterge toate aceste fotografii dintr-o singură apăsare de buton, pentru a elibera spațiu. De asemenea, vei putea vedea separat screenshot-urile și filmările care ocupă mult spațiu.

Ce se întâmplă cu utilizatorii de Google Photos care folosesc telefoane Pixel

Utilizatorii de dispozitive Pixel au avut întotdeauna un statut special în utilizarea Google Photos și vor continua pe o perioadă limitată să folosească serviciul fără restricțiile care se aplică celorlalți utilizatori.

Iată cum se aplică schimbările de la 1 iunie 2021:

  • Utilizatorii de telefoane non-Pixel: toate fotografiile urcate înainte de 1 iunie nu sunt contorizate. Tot ce urci după 1 iunie va consuma din cei 15 GB de pe cont.
  • Pixel 3A, Pixel 4, Pixel 4A, Pixel 5: beneficiază de spațiu nelimitat pentru fotografii la calitate „înaltă” (high) de acum înainte, dar nu la calitate „originală”.
  • Pixel 3: beneficiază de spațiu nelimitat pentru fotografii la calitate „originală” dar numai până la 1 ianuarie 2022. După aceea, beneficiază de spațiu nelimitat la calitate „storage saver” (înalt/high)
  • Pixel 2: beneficiază de spațiu nelimitat pentru fotografii la calitate „storage saver” (înalt/high)
  • Pixel 1: beneficiază de spațiu nelimitat pentru fotografii la calitate originală

Cei mai avantajați sunt cei care au prima generație de telefoane Pixel, din 2016. Noile schimbări nu sunt aplicate acestor dispozitive. Totuși, Pixel 1 nu mai primește actualizări software de câțiva ani, deja, în timp ce dispozitivele sunt acum destul de vechi încât probabil că vor începe să cedeze.

Următoarele telefoane Pixel nu vor mai beneficia de avantaje în cadrul serviciului Google Photos.

Cum extinzi spațiul în Google Photos

Pentru a putea stoca mai mult decât cei 15 GB gratuiți de pe contul Google, compania vinde abonamente de stocare în cloud în cadrul programului Google One. Există trei abonamente diferite, de 100, 200 și 2 TB:

  • Abonamentul Google One 100 GB: 9,99 lei pe lună / 99,99 lei pe an
  • Abonamentul Google One 200 GB: 13,99 lei pe lună / 139,99 lei pe an
  • Abonamentul Google One 2 TB: 49,99 lei pe lună / 499,99 lei pe an

google one

Toate aceste planuri pot fi folosite și într-un plan familial, deci spațiul poate fi folosit de până la cinci utilizatori pe baza unui singur abonament. Spațiul este contorizat pe toate serviciile Google folosite de utilizatori.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult