Google renunță la formatul APK. Va obliga dezvoltatorii de pe Play Store să creeze aplicații în noul format AAB

01.07.2021
Google renunță la formatul APK. Va obliga dezvoltatorii de pe Play Store să creeze aplicații în noul format AAB

Formatul de aplicații APK există încă de la debutul platformei Android, fiind o prescurtare de la „Android Package”. Se pare însă că Google va forța începând din luna august dezvoltatorii software să schimbe formatul aplicațiilor publicate pe Google Play Store la versiunea mai nouă AAB (Android App Bundle). Astfel, Google speră să ofere mai multă securitate pe platforma Android și să micșoreze cu până la 15% dimensiunile aplicațiilor din magazinul Play. Desigur, vor exista și câteva dezavantaje pentru dezvoltatori și utilizatori.

Noile aplicații AAB vor putea fi semnificativ mai „mici” decât cele în format APK

Începând din luna august 2021, Google va obliga toți dezvoltatorii software de pe Google Play Store să dezvolta aplicații exclusiv în formatul AAB. Acest format există încă din 2018, însă abia acum începe Google să impună utilizarea lui. Noul format permite realizarea unor pachete mai mici și asigură accesul la metode mai simple de dezvoltare pentru anumite aspecte ale aplicațiilor.

Totuși, dezvoltarea în format AAB va face anumite aplicații incompatibile cu magazinele de aplicații alternative. Astfel, cei care au aplicații atât în Google Play Store, cât și în Amazon AppStore sau Huawei AppGallery, vor trebui să realizeze două versiuni separate ale acestora. Din acest motiv, este posibil ca anumite aplicații să nu mai poată fi găsite pe alte magazine neoficiale precum Apptoide sau APK Pure. Aplicațiile care sunt deja pe Google Play Store, vor rămâne așa, însă este posibil ca Google să ceară update-uri în format AAB în viitor.

Formatul AAB nu este compatibil cu alte magazine de aplicații, întrucât este un format semnat digital. De altfel, Google cere dezvoltatorilor să îi ofere acces la cheia de criptare pentru publicarea pe Google Play Store. Astfel, Google ar putea semna aplicații în numele dezvoltatorilor, ceva ce a ridicat semne de întrebare în rândul comunității de programatori de pe platforma Android. Desigur, sunt slabe șansele ca Google să semneze ceva în mod ilicit în numele altor dezvoltatori de pe platforma sa.

Cert este că formatul APK pentru aplicațiile din Google Play Store nu va mai exista foarte mult timp, în timp toate aplicațiile importante urmând a fi actualizate la formatul AAB.

sursa: Android Aurhority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult