Google testează conceptul Instant Apps pe Play Store

24.01.2017
Google testează conceptul Instant Apps pe Play Store

A trecut mai mult de jumătate de an de la anunţul funcţiei Instant Apps de pe Play Store, însă abia acum Google începe să o testeze în libertate. Câteva aplicaţii au primit suport pentru acces instant direct din magazin, fără a fi nevoie de a descărca întregul pachet, iar Google a lansat un ghid pentru dezvoltatori prin care să îşi pregătească aplicaţiile pentru acest tip de distribuţie. Instant Apps va veni în sprijinul utilizatorilor care au nevoie de acces la anumite funcţii, dar nu doresc să consume trafic de date prea mult descărcând întreaga apliocaţie.

Momentan, Google testează noua iniţiativă prin intermediul aplicaţiilor BuzzFeed, Wish, Periscope şi Viki. Acestea pot fi accesate direct din Play Store şi pot oferi funcţionalitate limitată faţă de varianta completă. Compania va analiza feedback-ul utilizatorilor oferit pe baza experienţei cu aceste aplicaţii şi va transmite altor dezvoltatori ce să facă şi ce să nu facă în cadrul Instant Apps. Cu toate acestea, există deja un ghid cuprinzător pentru dezvoltatori.

Se pare că dimensiunile pachetului „Instant” trebuie să fie cât mai mici, Google încurajând renunţarea la orice parte a aplicaţiei care nu este necesară. De asemenea, aplicaţia trebuie să necesite cât mai puţine permisiuni, care să fie cerute la rularea acesteia, nu la instalare. Nu în ultimul rând, aplicaţiile care necesită autentificare trebuie să implementeze modulul Smart Lock for Passwords. Cel mai important aspect este însă funcţionalitatea propriu-zisă a aplicaţiei, pentru care există reguli stricte.

O aplicaţie Instant App nu poate funcţiona în fundal, fără ca utilizatorul să ştie. Acestea nu au acces la notificări de tip push şi nici nu pot accesa stocarea externă a telefonului. De asemenea, aplicaţiile instante nu pot comunica cu alte aplicaţii, nu pot accesa identificatoarele unice ale dispozitivelor pe care rulează şi nu pot accesa meniul de setări pentru a face modificări.

Google crede că în câteva luni Play Store va începe să livreze mai multe Instant Apps prin Play Store de la mai mulţi dezvoltatori de aplicaţii. Probabil că majoritatea companiilor importante vor realiza versiuni instante ale aplicaţiilor, care să asigure acces rapid la serviciile oferite, fără descărcarea aplicaţiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult