Krita: o alternativă gratuită la Photoshop pe Android

25.05.2020
Krita: o alternativă gratuită la Photoshop pe Android

Tabletele se bucură de o creștere semnificativă în popularitate în 2020. Aceste dispozitive au fost ignorate în ultimii ani, însă au fost „redescoperite”, atât pentru consum de conținut, dar în special pentru productivitate. Ecranele tabletelor pot fi folosite drept planșe de desen, dar există o mare lipsă de software de calitate pentru ele. Photoshop este scump, iar alternativele gratuite sunt în general prea simple, sau pline de reclame. Krita este o aplicație complexă pentru desenat, care oferă multe funcții din Photoshop complet gratuit, iar acum are și o versiune pentru Android și ChromeOS.

Pe ce dispozitive funcționează Krita

Krita era încă de câțiva ani disponibil ca o alternativă open source la Photoshop. Această aplicație pentru desen era însă disponibilă doar pe PC-uri. Acum, producătorii săi au lansat și o versiune pentru Android, disponibilă exclusiv pe tablete. Pentru că este disponibilă pe Android, aceasta poate fi instalată și pe dispozitivele cu ChromeOS,  de asemenea o categorie de dispozitive aproape „ignorată” de dezvoltatorii de aplicații complexe.

O limitare ciudată, dar oarecum de înțeles pentru Krita este faptul că nu poate fi instalată pe smartphone-uri cu Android. Momentan aplicația rulează doar pe tablete, producătorii justificând că interfața este prea complexă și ecranul telefoanelor este prea mic. Acest lucru nu elimină posibilitatea unei lansări ulterioare și pe smartphone.

krita

De unde descarci aplicația

Cei care doresc să încerce Krita pe tablete trebuie să aibă în vedere câteva lucruri. În primul rând, avem de a face cu o versiune „early access”. Producătorii aplicației spun că interfața a fost portată direct de pe PC pe tablete. Astfel, anumite funcționalități ar putea fi mai greu de folosit pe un ecran tactil.

În același timp însă, toate funcțiile sunt disponibile de la început, fără limitări. Mai mult, aplicația este deja disponibilă în Google Play Store, deci nu este nevoie de instalarea unui .apk din surse nesigure, dacă nu doriți. Cei care au tablete fără Play Store, precum noile modele Huawei sau tabletele Amazon Fire, au și opțiunea instalării separate de pe site-ul oficial Krita.

Am testat aplicația pe un Galaxy Tab S6 Lite deja. Am observat că deși nu este optimizată pentru Android în niciun fel, aceasta poate să recunoască un stylus fără probleme. Nu doar că poți desena cu stylus-ul, însă recunoaște cu succes senzorul de presiune. Atunci când desenezi, liniile sunt îngroșate dacă apeși mai tare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult