Lightroom de la Adobe devine software de colorizare pentru clipuri video

16.06.2022
Lightroom de la Adobe devine software de colorizare pentru clipuri video

Pe lângă Photoshop, Lightroom este una dintre cele mai apreciate aplicații de editare foto din lume, oferind acces la unele dintre cele mai avansate unelte de editare pentru culori. Majoritatea fotografilor nu au nevoie de mai mult decât ceea ce este oferit în Lightroom pentru a-și modifica fotografiile, însă noua versiune ar putea să atragă acum și creatori de conținut video. Cea mai recentă versiune de Lightroom poate acum să deschidă și clipuri video, putând oferi editări de bază pentru acestea și acces aproape complet la uneltele de „colorizare”.

Lightroom poate fi acum folosit pentru a modifica culorile din filmări

Adobe a anunțat că următorul update major al aplicației Lightroom va oferi funcții de bază de editare video. Practic, poți scurta un clip de la început și de la sfârșit, dar nu poți să faci editări complexe cu cut-uri sau tranziții. Totuși, majoritatea funcțiilor de editare a culorilor din Lightroom, folosite în mod normal pentru fotografii, vor fi disponibile și pentru editarea culorilor dintr-un video. Practic, Lightroom poate deveni o unealtă de „color grading”, ceva ce Adobe nu oferă în portofoliul său.

Mulți creatori de conținut au în workflow-ul lor fie utilizarea unor plug-in-uri avansate pentru Premiere, care sunt preferate în locul Lumetri Color, o unealtă considerată prea simplistă de unii. Alții editează însă în premiere clipurile video și le colorează apoi în DaVinci Resolve de la Black Magic Design. Din cauza acestui workflow complicat, mulți editori s-au mutat cu totul pe Resolve, întrucât aplicația oferă și funcții avansate de editare video liniară, editare audio și chiar efecte speciale 3D.

Desigur, Lightroom nu va putea înlocui „colorizarea” prin alte metode, cel puțin nu imediat, însă pare să fie un prim pas din partea Adobe în încercarea de a profita de pe urma capabilităților avansate pe care aplicațiile sale le oferă deja, dar în alte domenii creative.

Capabilitățile de „colorizare” video din Lightroom vor fi disponibile atât pe desktop, cât și pe mobil, însă doar în varianta „standard”. Lightroom Classic oferea deja anumite funcții pentru video, dar nu oferea acces la întregul panel „develop”.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult