Photoshop va deveni o aplicație „gratuită”, disponibilă în browser

15.06.2022
Photoshop va deveni o aplicație „gratuită”, disponibilă în browser

Photoshop este probabil cel mai important produs software Adobe, acesta fiind motivul din spatele succesului companiei. De-a lungul timpului, Adobe a dezvoltat multe alte aplicații profesionale pentru mediul de creație, însă în timp ce există alternative pentru diverse produse ale sale, în special pe partea de editare video, Photoshop rămâne fără un rival real, datorită funcțiilor sale extra. Astfel, decizia de a lansa o versiune gratuită a celui mai important software al său este deopotrivă îmbucurătoare dar și neașteptată, însă vor exista, cu siguranță, limitări.

Adobe dorește să ofere o versiune „freemium” de Photoshop pentru funcții de bază

Adobe spune că dorește să ofere o versiune „free-to-use” de Photoshop în browser. Această inițiativă nu este tocmai nouă, testele pentru această versiune fiind începute de câteva luni deja, însă acum, compania vorbește despre Photoshop-ul gratuit pe larg.

Compania americană dorește să permită accesul tuturor la funcționalitățile de bază ale Photoshop, complet gratuit, doar pe baza unui cont Adobe și unei ferestre de browser. Acest serviciu ar fi însă unul de tip „freemium”, care să permită utilizarea majorității funcționalităților pe care le aștepți de la un editor video, însă care să permită upgrade-ul la o versiune plătită pentru capabilități mai avansate. Având în vedere că toată procesarea are loc în cloud, probabil că funcțiile mai noi, care folosesc AI, să fie limitate în spatele unui abonament.

Cel mai probabil însă, versiunea web a Photoshop nu va avea niciodată funcționalitatea completă pe care o oferă aplicația desktop. Totuși, ar putea fi o soluție rapidă de editare pe un computer diferit, care nu este cel principal pe care lucrezi, sau ar putea fi o unealtă de învățare pentru cei care abia descoperă editarea foto. Mai mult, cei care nu au sisteme performante, capabile să ruleze Photoshop, se pot baza pe varianta web. De exemplu, sistemele Chromebook, folosite în principal în școli, ar putea deveni dispozitive de editare foto.

Momentan, Photoshop în browser este disponibil în Canada în teste. Nu există o perioadă de lansare pentru alte regiuni, însă compania Adobe pare să fie dedicată îmbunătățirii acestei versiuni.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult