Motorul de căutare DuckDuckGo pregătește un browser cu focus pe confidențialitatea datelor

23.12.2021
Motorul de căutare DuckDuckGo pregătește un browser cu focus pe confidențialitatea datelor

DuckDuckGo se transformă încet, dar sigur, într-o companie de software cu focus pe confidențialitate. Serviciile sale de căutare promit deja să nu colecteze date despre utilizatori și să ofere căutări cât mai relevante fără să creeze un profil de utilizator, așa cum fac Google sau Bing, iar acum compania se pregătește să lanseze un browser, care va pune de asemenea pe primul loc confidențialitatea datelor utilizatorilor.

Browser-ul DuckDuckGo este deja în teste

Conform CEO-ului Gabriel Weinberg, browser-ul DuckDuckGo nu va fi bazat pe Chromium, așa cum vedem în cazul tuturor celorlalte browser-e recente din piață. În schimb, acesta va folosi motorul de randare de site-uri inclus în sistemele de operare, WebView. Astfel, compania se poate concentra pe dezvoltarea funcțiilor de confidențialitate, dar și pe anumite capabilități care ar putea deveni unice în industrie.

Versiunea de macOS folosește astfel WebKit, motorul din spatele browser-ului Safari pentru afișarea site-urilor, însă totul în jurul afișării paginii este construit de DuckDuckGo, de la modul în care arată bara de adrese, până la butoanele de refresh și comportamentul tuturor opțiunilor disponibile. Astfel, DuckDuckGo Browser poate să renunțe la multe dintre capabilitățile integrate în alte browser-e, care nu sunt obligatoriu folosite direct de către utilizatori și care duc la o experiență mai greoaie.

În cazul Windows, site-urile sunt afișate folosind Edge, deci tot motorul Chromium, dar aplicația în sine, cu toate capabilitățile ei este dezvoltată de companie. În timp ce există deja o variantă beta pentru macOS, utilizatorii de Windows vor trebui să mai aștepte până când vor putea testa noul browser DuckDuckGo.

Recent, compania a lansat o funcție în aplicația DuckDuckGo pentru Android, care împiedică site-urile să urmărească activitatea utilizatorilor, într-o manieră similară cu funcția App Tracking Transparency de pe iOS.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult