Nevoia de a posta pe o rețea socială i-a fost fatală. Cum a fost eliminat un comandant rus cu ajutorul unei aplicații (VIDEO)

12.07.2023
Stanislav Rjitski (foto) folosea cu regularitate aplicația Strava. (Foto: Profimedia Images)

Stanislav Rjitski, fost căpitan al unui submarin al Flotei Mării Negre a Rusiei, a fost găsit împușcat mortal într-un parc din orașul Krasnodar din sudul Rusiei. Bărbatul obișnuia să facă jogging dimineața și utiliza aplicația Strava, care are și elemente de rețea de socializare.

Rjitski, în vârstă de 42 de ani, era o persoană foarte activă. El posta des pe rețelele de socializare selfie-uri din drumețiile montane pe care le făcea sau din plimbările cu bicicleta.

Se pare că ucigașul a aflat locul exact în care se afla Rjitski, în ziua în care bărbatul a fost ucis, prin intermediul aplicației Strava, pe care ofițerul o folosea cu regularitate în timp ce alerga. Potrivit presei ruse, el folosea mereu aceeași rută din parc.

Printre suspecții din acest caz se numără serviciile secrete ucrainene. Rjitski era fostul comandant al submarinului care ar fi lansat o rachetă Kalibr care a ucis 27 de oameni, inclusiv copii, din orașul Vinița din Ucraina. În ultima vreme, ofițerul s-a ocupat cu recrutarea de militari pentru războiul dus de Rusia în Ucraina.

Citește și: Putin, disperat? Rusia folosește o practică veche de 100 de ani pentru a-și proteja navele de drone

Bărbatul a fost împușcat de patru ori în piept și în spate. Jaful este exclus, deoarece ceasul și telefonul lui Rjitski au fost găsite asupra lui. Autoritățile din Rusia susțin că au reținut un suspect în acest caz.

Rețelele de socializare, o problemă pentru armatele moderne

Un analist a folosit în 2018 aplicația Strava pentru a descoperi baze militare secrete. Au fost găsite, cu ajutorul ei, inclusiv unele baze americane din Siria și Afganistan.

În 2022, o vulnerabilitate a aplicației le-a permis unor indivizi suspecți să identifice și urmărească personalul de securitate de la șase baze militare israeliene.

După aceste incidente, Pentagonul și dezvoltatorul aplicației au luat măsuri pentru a rezolva problemele.

Rusia a mai avut în trecut probleme cu militarii care foloseau rețelele de socializare. Selfie-urile făcute de aceștia dezvăluiau pozițiile lor (din Ucraina și Siria) sau secrete militare. De aceea, practica a fost interzisă.

Ramzan Kadîrov, liderul cecen, este și el un mare amator de selfie-uri. (Foto: Profimedia Images)

Cecenii nu au prea respectat însă, directiva, iar multe unități au fost țintite precis de artileria ucraineană din cauza materialelor publicate pe rețele de socializare precum TikTok.

În trecut, șefii armatei elvețiene le-au cerut soldaților (mai ales femeilor) să nu-și mai facă selfie-uri în uniformă. De multe ori în imagini apăreau echipamente și obiective militare. „Avem o politică foarte clară: fără fotografii în uniformă. Oricine dorește să facă o astfel de poză trebuie să îl întrebe mai întâi pe comandant”, a declarat Daniel Reist, un purtător de cuvânt al armatei.

Surse: BBC, NYT

Citește și Știrile Go4it: Revolut, exploatat de escroci. Aplicația Strava, fatală pentru un comandant rus. Jocurile video clasice dispar

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult