Putin, disperat? Rusia folosește o practică veche de 100 de ani pentru a-și proteja navele de drone

10.07.2023
Putin, disperat? Rusia folosește o practică veche de 100 de ani pentru a-și proteja navele de drone

În cele două războaie mondiale, navele militare erau vopsite în tipare ciudate, cu scopul de a deruta adversarii. Se urmăreau diverse obiective: ca navele să pară mai mici, să fie mai greu de observat, ca inamicul să nu poată calcula ușor direcția și viteza acestora sau să pară altceva. Într-o eră bazată pe dispozitive analogice, metoda funcționa până la un punct.

Chiar și celebrul cuirasat Bismark avea prova și pupa vopsite într-o culoare mai închisă pentru a părea mai mic.

Navă americană vopsită în stil „dazzle”

Aceste tipare au dispărut după apariția tehnologiilor mai avansate, precum radarele sau sonarele. Astăzi majoritatea navelor militare sunt vopsite în nuanțe de gri.

Citește și: Ce e rotund, făcut din metal și împiedică Rusia să producă și recondiționeze tancuri?

Potrivit analistului H I Sutton, Rusia a început să își vopsească navele din Marea Neagră într-un mod similar cu scopul de a deruta dronele maritime. Unele dintre aceste nave lansează frecvent rachete Kalibr asupra Ucrainei.

O navă rusească din Marea Neagră pictată recent cu dungi negre este fregata Admiral Essen. Aceasta a fost observată din satelit în portul Sevastopol. Potrivit sursei citate, cel puțin șapte vase ale Rusiei au primit acest tratament. Printre acestea se numără și Ivan Golubets, un puitor de mine.

Potrivit lui Sidharth Kaushal, un expert militar de la think tank-ul Royal United Services Institute, s-ar putea ca metoda să funcționeze, chiar și în secolul 21, deoarece dronele navale ucrainene sunt controlate de la distanță de oameni, nu de AI.

La distanțe foarte mari este posibil ca nava să nu fie observată pe camere sau să pară altceva. Vopseaua ar putea deruta chiar și sistemele electro-optice mai puțin avansate de pe unele nave și drone. Acestea sunt folosite pentru supraveghere, urmărirea țintei sau controlul tirului.

Kaushal spune că metoda folosită de ruși este, pe deasupra, ieftină.

Cel puțin două nave rusești din Marea Neagră au fost lovite de drone kamikaze ucrainene. Una dintre acestea, crucișătorul Moskva, a sfârșit pe fundul mării.

Sursa: Business Insider

Foto: Profimedia Images, Wikimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult