Parolele sunt de domeniul trecutului pentru Google. Gigantul implementează alternativa passkey

10.10.2023
Parolele sunt de domeniul trecutului pentru Google. Gigantul implementează alternativa passkey

Google anunță că metoda implicită de logare pentru utilizatori va consta în chei de acces. Gigantul tech consideră ca parolele sunt de domeniul trecutului.

Google a anunțat că cheile de acces, prezentate de gigantul tehnologic drept „începutul sfârșitului” pentru parole, devin metoda implicită de conectare pentru toți utilizatorii, conform Tech Crunch.

Cheile de acces sunt o alternativă rezistentă la phising-ul de parole, care permite utilizatorilor să se conecteze la conturi folosind aceleași date biometrice sau PIN-uri pe care le folosesc pentru a-și debloca dispozitivele sau cu o cheie de securitate fizică. Acest lucru elimină nevoia utilizatorilor de a se baza pe combinația tradițională – nume de utilizator+parolă – care a fost mult timp susceptibilă la phishing, malware keylogger sau pur și simplu uitată.

În timp ce metodele de autentificare cu mai mulți factori și managerii de parole adaugă un nivel suplimentar de securitate conturilor protejate prin parolă, acestea nu sunt lipsite de defecte. Codurile de autentificare trimise prin mesaje text pot fi interceptate de atacatori, de exemplu, iar managerii de parole pot fi sparți.

Google plusează standardul de securitate pentru conturile utilizatorilor

Cheile de acces, pe de altă parte, sunt formate din două părți: o parte este lăsată pe serverul aplicației sau al site-ului web, iar cealaltă este stocată pe dispozitiv, ceea ce vă permite să dovediți că sunteți proprietarul legitim al contului. Acest lucru face, de asemenea, aproape imposibil ca hackerii să vă acceseze contul de la distanță, având în vedere că este necesar accesul fizic la dispozitivul unui utilizator, chiar și în cazul unei breșe de server.

Google a fost un susținător timpuriu al cheilor de acces. Gigantul tehnologic a promis pentru prima dată sprijinul pentru această alternativă în mai 2022 și a anunțat cheile de acces pentru Android și Chrome. În luna mai a acestui an, Google a anunțat că suportul pentru tehnologia fără parolă a fost lansat pentru proprietarii de conturi Google la nivel global.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult