Google permite de acum și conectarea fără parolă, folosind noua alternativă passkey

05.05.2023
Google permite de acum și conectarea fără parolă, folosind noua alternativă passkey

După ce în urmă cu exact un an aflam despre alianța dintre Google, Apple și Microsoft, țintind eliminarea parolelor și înlocuirea cu o alternativă mult mai sigură bazată pe tehnologii criptografice, Google face primul pas decisiv activând suportul passkey ca metodă de autentificare pentru serviciile sale.

Sistemul passkey funcționează în baza a două seturi de chei de criptare – una publică și una privată. Cheia publică este stocată în cloud-ul serviciului în cauză (ex. Google sau Apple), iar cea privată este stocată doar pe dispozitivul tău. Nu este nevoie să memorezi aceste chei, deoarece sunt generate automat de dispozitiv. Tot ce ai nevoie pentru autorizarea accesului este să-ți confirmi identitatea folosind senzorul de amprentă, sau alt sistem de autentificare biometrică suportat.

Pe lângă ușurința în utilizare, sistemul passkey are avantaje incontestabile în fața altor metode de autentificare, fiind mult mai puțin vulnerabil la atacuri de tip phishing și interceptarea codurilor pentru autentificare în doi pași (2FA). Cheile passkey sunt bazate pe standarde criptografice dezvoltate de FIDO Alliance și World Wide Web Consortium, permițându-vă să utilizați smartphone-ul pentru a vă conecta la orice aplicație sau website, indiferent de platforma software folosită de acesta.

Beneficiind de suportul passkey asigurat partea Google, dezvoltatorii vor putea integra opțiunea de autentificare fără parolă pentru înregistrarea de conturi doar cu o adresă de e-mail. Parola contului nu va exista, autentificarea funcționând direct prin senzorul de amprentă al dispozitivului cu care te conectezi.

Deși este suportat în browserul Chrome, sistemul passkey încă nu este obligatoriu, puțini furnizori de servicii web și aplicații adoptând noua alternativă mai sigură la parolele clasice.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult