Remove China Apps: aplicația care te ajută să dezinstalezi aplicațiile chinezești de pe telefon

01.06.2020
Remove China Apps: aplicația care te ajută să dezinstalezi aplicațiile chinezești de pe telefon

China este un subiect delicat în cam toate domeniile, de la geopolitică la comerț și chiar în industria de tehnologie. Astfel, faptul că a apărut o aplicație pe Google Play Store care identifică și îți permite să dezinstalezi aplicații chinezești nu poate decât să stârnească curiozitatea utilizatorilor. Această aplicație numită Remove China Apps este originară din India și a urcat rapid în topurile magazinului Google Play în această regiune. Scopul ei este destul de clar.

Ce este Remove China Apps

Odată instalată, Remove China Apps poate să îți scaneze telefonul și să identifice aplicațiile dezvoltate de către companii din China. Apoi, aceasta îți oferă o listă cu aplicațiile chinezești pe care le ai instalate și îți oferă posibilitatea de a le dezinstala de pe telefon. Se pare că există o cerere atât de mare pentru o astfel de aplicație, încât în India a ajuns cea mai descărcată aplicație din clasament. Aplicația este disponibilă de numai două săptămâni.

Remove China Apps este dezvoltată de către compania indiană OneTouch AppLabs și este prezentată drept o aplicație „educațională”. Aceasta are scopul de a identifica originea aplicațiilor instalate, însă așa cum sugerează și numele, detectează doar o singură țară. De altfel, aplicația nu garantează că funcționează 100% corect și nu detectează obligatoriu toate aplicațiile chinezești.

De exemplu, aplicațiile care vin pre-instalate pe un telefon dezvoltat de o companie din China nu vor fi marcate. Un Xiaomi sau Huawei nu va fi afectat de această aplicație pentru sofware-ul de bază pre-instalat. În schimb, alte aplicații precum TikTok vor fi identificate corect indiferent de modelul de smartphone cu Android compatibil. Mai ciudat este că anumite jocuri dezvoltate în China, dar publicate de către companii vestice, nu sunt detectate drept aplicații chinezești.

Există și câteva semne de alarmă referitoare la Remove China Apps. În timp ce te ajută să detectezi și să dezinstalezi aplicațiile din China, aceasta colectează date despre dispozitivul tău. Informații precum versiunea de Android, numărul de click-uri în aplicație și butoanele apăsate, limba dispozitivului și versiunea aplicațiilor scanate sunt înregistrate și transmise către serverul OneTouch.

De ce ai vrea să ștergi aplicațiile chinezești din telefon

Dacă sunteți curioși să vedeți care dintre aplicațiile din telefoanele voastre sunt dezvoltate în China, puteți descărca Remove China Apps din Google Play Store. Este important de menționat că aplicațiile chinezești țin în general informațiile pe servere chineze. Anumite servicii mai mari cu sedii în afara țării au și servere locale (TikTok, de exemplu).

De ce este important unde sunt aceste servere? Pentru că în China legislația permite autorităților verificarea datelor înregistrate pe servere de pe teritoriul țării fără prea multă birocrație. În alte țări unde libertatea de exprimare și dreptul la intimitate sunt mai bine protejate, sunt necesare mai multe proceduri și chiar mandate judecătorești pentru a accesa astfel de date. De altfe, trebuie să existe un motiv bine întemeiat pentru astfel de verificări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult