Prima țară din lume unde poți demonstra cu smartphone-ul deținerea unui permis de conducere

23.06.2020
Prima țară din lume unde poți demonstra cu smartphone-ul deținerea unui permis de conducere

După ce Tesla a înlocuit cardul de acces auto cu smartphone-ul, autoritățile dintr-o țară super-tehnologizată plănuiesc să elimine obligativitatea deținerii unui permis de conducere în formă fizică, posesorii putând face dovada deținerii folosind smartphone-ul.

Pentru mulți, mai important chiar și decât buletinul, smartphone-ul tinde să devină un accesoriu cu rol universal, capabil să înlocuiască tot ce se găsește de obicei în portofel.

Comunicare în formă audio și video, acces la internet, plăți în format electronic, cheie pentru locuință și autoturism, înlocuitor pentru permisul auto și în cele din urmă, pentru cartea de identitate. Smartphone-ul nu mai este de mult doar un accesoriu opțional, lipsa sau pierderea acestuia punând în reală dificultate orice locuitor al unui așezământ urban.

Pentru început în Coreea de Sud, operatorii de telefonie mobilă SK Telecom, KT și LG Uplus s-au alăturat companiei de autentificare ATON pentru a integra permisul de conducere digital în aplicația de mobil PASS , care este deja folosită pentru verificarea plăților mobile. Agreată și de Agenția Națională de Poliție Coreeană (KNPA), PASS devine astfel o veritabilă carte de identitate digitală.

Începând cu luna iulie a acestui an, sud-coreenii vor putea folosi aplicația ATON pentru păstrarea dovezii pentru permis de conducere în format digital și chiar reînnoirea acestuia, în ​​timp, forma digitală a actelor devenind norma.

Între timp, utilizatorii pot opta pentru înregistrarea detaliilor despre permisul de conducere în aplicație, acesta urmând a fi recunoscută ca o licență digitală, conținând toate datele relevante plus fotografia utilizatorului, un cod QR și cod de bare care nu trebuie decât scanate în timpul verificărilor de rutină.

Funcțiile de securitate includ tehnologia de prevenire a captării ecranului, un strat de animație în mișcare constantă și resetări de cod. Utilizatorii vor putea utiliza un singur smartphone atunci când se înregistrează pentru serviciu, iar tehnologia blockchain va ajuta la protejarea datelor sensibile.

În momentul de față, aplicația PASS servește ca o alternativă de portofel digital, utilă și convenabilă, putând substitui atât banii sub formă de numerar și alte card-uri ID – totul pe un dispozitiv pe care îl ai oricum asupra ta în cea mai mare parte a timpului.

Însă fiind vorba de o aplicație de mobil care poate fi actualizată și îmbunătățită, potențialul este nelimitat. Pe lângă includerea diverselor servicii care necesită autentificare, o altă utilitate ar putea fi cea de monitorizare a interacțiunilor inter-personale, în sensul limitării propagării cazurilor de infectare COVID-19.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult