Telefoanele cu Android 7, ferite în ultima clipă din a pierde în 2021 accesul la internet

22.12.2020
Telefoanele cu Android 7, ferite în ultima clipă din a pierde în 2021 accesul la internet

Posesorii de telefoane cu Android mai vechi de versiunea 7 riscau să piardă în 2021 accesul la site-urile web care folosesc conexiuni securizate.

Începând cu noul an, unul dintre furnizorii certificatelor de securitate (root certificate) preinstalate pe dispozitive cu Android până la versiunea 7.1.1, amenința că va înceta să le mai recunoască autenticitatea, teoretic, făcând imposibilă validarea conexiunilor securizate inițiate cu multe din site-urile web întâlnite pe internet.

Problema a pornit de la faptul că furnizorul IdenTrust a fost între timp achiziționat de o altă companie numită Let’s Encrypt, cea din urmă convenind pentru semnarea certificatelor de securitate DST Root X3 emise de prima companie doar până la data de 1 septembrie 2021, noul proprietar emițând deja certificate de securitate bazate pe formatul propriu ISRG Root X1 root.

Android 7

Din fericire pentru foarte mulți utilizatori de Android, parteneriatul dintre IdenTrust și Let’s Encrypt a fost înnoit în ultima clipă, un aranjament alternativ permițând recunoașterea certificatelor de securitate pe cale să expire. Cu foarte mici excepții, soluția găsită ar trebui să funcționeze fără a fi necesare actualizări de firmware.

Potrivit datelor furnizate de compania Let’s Encrypt, aproximativ 34% dintre dispozitivele Android rulează o versiune mai veche decât 7.1.

Noul aranjament este valabil până în 2024, rămânând de văzut dacă o nouă extensie va mai fi negociată pentru dispozitivele încă folosite la acea dată. Cel puțin, utilizatorii care folosesc versiuni Android pre-7.1.1 mai au încă trei ani pentru a face upgrade, sau înlocui cu totul telefonul/tableta respectivă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult