Top 15 cele mai utile aplicații pentru viața urbană

02.07.2020
Top 15 cele mai utile aplicații pentru viața urbană
Aplicațiile pentru mobil sunt extrem utile dacă vrei să ai acces rapid la diferite produse și servicii

Locuiești într-unul dintre marile orașe ale țării? Cu siguranță că ai deja în smartphone-ul tău câteva aplicații menite să-ți facă viața de zi cu zi mai ușoară: măcar una prin care obișnuiești să comanzi mâncare și alta prin care poți chema, la nevoie, un taxi. Opțiunile la acest capitol sunt, însă, numeroase, iar noutăți apar de la zi la zi – acesta este motivul pentru care ți-am pregătit un top al celor mai utile aplicații pentru mobil, pe categorii:

Aplicații pentru comenzi de mâncare – și nu numai!

Vânzările de preparate culinare online au câștigat o mare popularitate în ultimii ani, atât în Capitală, cât și în restul țării. Avantajul utilizării unei aplicații specializate pentru plasarea comenzilor este, desigur, accesul la o gamă variată de restaurante. Iată ce opțiuni ai:

1. Foodpanda

Rețeaua Foodpanda este disponibilă în aproape 20 de orașe din România, printre care București, Constanța, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, dar și altele. După ce introduci în aplicație adresa de livrare trebuie să selectezi restaurantul dorit, să consulți meniul și să plasezi comanda. Aceasta va fi ridicată de către unul dintre curierii afiliați la rețea, al cărui traseu îl poți urmări în timp real. Aplicația îți oferă posibilitatea de a efectua plata cu cardul, cu ajutorul telefonului.

2. Takeaway.com

Mâncarea preferată o poți comanda și de pe Takeaway. Printre restaurantele dintre care poți alege se numără Jerry`s Pizza, Chopstix, Presto Pizza, Wu xing, La Plăcinte, Oro Toro, Subway, dar și altele. Transportul durează, în mod normal, între 30 și 45 minute, iar plata se poate face online sau cu numerar. Ai la dispoziție atât opțiunea de livrare acasă, cât și pe cea de ridicare personală a comenzii.

În ultimii ani, comenzile de mâncare au crescut mult atât în București, cât și în alte mari orașe ale țării

3. Glovo

Populară în rândul celor interesați să comande mâncare acasă sau la birou este și aplicația Glovo, în care sunt cuprinse atât rețelele McDonald’s, KFC și Starbucks, cât și numeroase restaurante. Avantajul oferit de această rețea, disponibilă în mai multe mari orașe ale țării, este că ai posibilitatea de a plasa nu doar comenzi de mâncare, ci și o listă de cumpărături uzuale sau de la farmacie.

4. Tazz by eMAG

Aplicația EuCeMananc a suferit, recent, un rebranding, devenind Tazz by eMAG. Prin intermediul acesteia poți comanda, acum, nu doar mâncare (de la o serie de restaurante din marile orașe), ci și produse de la eMAG, de la supermarket, de la farmacie sau drogherie. Pentru a ușura lucrurile, adresa de livrare rămâne salvată pentru comenzi viitoare, dar poate fi modificată ulterior.

Plăți parcare – și altele!

În marile orașe, parcarea mașinii (și achitarea taxelor aferente) îți poate da, adesea, bătăi de cap. Există, însă, și în acest caz, mai multe instrumente menite să-ți vină în ajutor:

5. Movcar

Aplicația Movcar îți oferă posibilitatea achitării rapide, prin SMS, a costurilor de parcare, dar și a rovinietei sau a taxelor de pod. Cu ajutorul acesteia poți gestiona, însă, și informațiile privitoare la mașina ta: poți uploada aici actele autovehiculului (talon, CIV, RCA; CASCO, ITP etc.), poți ține evidența reviziilor efectuate de-a lungul timpului și poți primi notificări cu 30 de zile înaintea expirării anumitor documente.

6. TPARK

Utilă pentru posesorii de mașini este și aplicația TPARK, prin care poți plăti parcarea prin SMS, apel telefonic (disponibil în Timișoara și Oradea) sau card. Mergând pe pagina orașului în care te afli vei găsi informațiile despre parcările cu plată din zonă (inclusiv orare și tarife). Printre funcționalitățile aplicației se numără și notificările înainte de expirarea parcării, istoricul plăților, alături de posibilitatea de a achita online taxa de pod Fetești-Cernavodă, rovinieta și vigneta de Ungaria, dar și amenzile de circulație și de parcare.

7. Parking Bucuresti

Dacă locuiești în Capitală, o altă aplicație utilă, disponibilă în mod gratuit, este Parking București. Cu ajutorul acesteia poți identifica rapid locurile disponibile din cea mai apropiată parcare (cu plată), poți afla traseul optim până la respectiva locație și poți plăti, prin SMS sau online, cu ajutorul cardului, costurile de parcare.

Monitorizare permanentă pentru piața imobiliară, după criterii și prețurile pieței

Dacă ai o locuință de vânzare sau de închiriat – sau dacă vrei, dimpotrivă, să cumperi sau să închiriezi un imobil –, vei avea nevoie de o aplicație specializată. Aceasta îți va permite să monitorizezi ofertele și prețurile din piața imobiliară, în funcție de criteriile stabilite de tine:

8. Imobiliare.ro

Aplicația Imobiliare.ro, dezvoltată de cel mai mare site de profil din România, este disponibilă atât în varianta iOS, cât și în cea Android, putând fi descărcată gratuit de pe App Store sau Google Play. Aceasta îți oferă acces instant la miile de anunțuri de vânzare sau închiriere de pe portal, fie că este vorba de case sau apartamente. Folosindu-te de filtrele avansate de căutare, vei putea urmări cele mai recente și atractive anunțuri din piața imobiliară, în funcție de orașul și zona care te interesează. Pentru a avea o viziune mai clară asupra ofertelor de pe un anumit segment de piață poți opta pentru afișarea acestora direct pe hartă. Folosind aplicația te poți loga la Contul Meu de pe Imobiliare.ro, sincronizând anunțurile și căutările salvate între telefonul mobil și calculator. Vei primi, totodată, alerte cu ofertele noi imediat ce acestea sunt publicate.

Aplicația Imobiliare.ro te ajută să urmărești cele mai noi anunțuri din piața imobiliară

Aplicații utile pentru deplasările tale de zi cu zi

Într-un oraș mare, drumurile zilnice, între birou și casă (dar nu numai), nu sunt tocmai ușoare – iar dacă nu locuiești aici, ci te afli doar în trecere, vei întâmpina cu atât mai multe dificultăți. Iată, însă, câteva aplicații utile, ce pot face deplasările tale mai plăcute:

9. AroundMe

Aplicația AroundMe îți va fi foarte utilă pentru a vedea exact unde te afli la un moment dat, dar și pentru a descoperi punctele de interes aflate în imediata ta proximitate. Poți vizualiza astfel, pe hartă, unde se află cele mai apropiate bănci, baruri, restaurante, hoteluri, spitale, magazine, teatre, cinematografe etc.

10. Moovit

Disponibilă în câteva zeci de orașe din România, aplicația Moovit este un ghid foarte util dacă folosești transportul în comun. Cu ajutorul ei poți să consulți orarul de mers al trenurilor şi autobuzelor, dar și să afli traseul optim de la punctul A la punctul B (inclusiv combinând toate variantele de deplasare). Un avantaj important sunt alertele în timp real cu privire la eventualele probleme sau schimbări apărute pe traseul mijloacelor de transport.

11. Waze

Prin informațiile oferite despre traficul rutier și cele mai bune rute de transport, aplicația Waze te poate ajuta să economisești timp în fiecare zi – fie că ești șofer, fie că folosești transportul în comun. Cu ajutorul său poți vedea timpul estimat de sosire la destinație, dar și ce se întâmplă pe traseu (blocaje, eventuale pericole etc.); dacă este cazul, pe parcursul călătoriei vei primi sugestii de schimbare a rutei.

Într-un oraș precum Bucureștiul, orice ajutor pentru evitarea blocajelor din trafic este binevenit

12. Bpay

Dacă locuiești în Capitală sau împrejurimi, și aplicația Bpay îți poate fi de folos. Disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS, aceasta permite achitarea cu telefonul a călătoriilor cu mijloacele de transport în comun de suprafață din regiunea București-Ilfov. Pentru asta trebuie să completezi în aplicație datele personale și datele cardului bancar, iar astfel vei putea face plățile online.

Aplicații utile de taxi

Când vrei să ajungi rapid undeva, un taxi este, adesea, cea mai bună opțiune – iar, pentru a reduce timpul de așteptare, este de preferat să-ți plasezi comenda prin intermediul unei aplicații:

13. Free Now

După cum probabil știi deja, aplicația de taxi & ridesharing Clever și-a schimbat numele în Free Now. Ca și până acum, trebuie să introduci adresa de la care vrei să pleci (și, eventual, pe cea la care vrei să ajungi), iar apoi să selectezi una dintre mașinile dispuse să preia comanda; poți urmări traseul șoferului pe hartă, îi poți acorda o notă și poți face plata online, cu cardul. În anumite condiții poți beneficia și de curse gratuite sau de reduceri semnificative.

14. Uber

Dacă ai nevoie de o mașină pentru a ajunge rapid undeva, și aplicația Uber este o opțiune. Pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine cheltuielile, aceasta îți oferă posibilitatea de a vedea prețul estimat pentru o anumită cursă înainte de a face propriu-zis comanda. Poți împărtăși, totodată, detalii despre locul în care te afli și despre starea cursei, pentru ca prietenii tăi să știe că ești în siguranță.

Comandând o mașină printr-o aplicație poți reduce mult timpul de așteptare

15. Startaxi

Și Star Taxi se numără printre aplicațiile care ți-ar fi putea fi utile, mai ales dacă nu ai mașină și trebuie să ajungi rapid undeva; aceasta te localizează automat, urmând ca, după confirmarea adresei, solicitarea ta să fie transmisă către toate taxiurile disponibile. După alegerea mașinii dorite, îi poți urmări traseul pe hartă și vei fi notificat la sosire. Toți șoferii de taxi înscriși în aplicație sunt atestați și verificați, iar tu ai la dispoziție toate detaliile despre aceștia: identitate, tarif, indicativul mașinii și chiar fotografie.

Sursă foto: Pixabay.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult