WhatsApp este prima aplicaţie de chat cu suport pentru CarPlay pe iOS

30.01.2018
WhatsApp este prima aplicaţie de chat cu suport pentru CarPlay pe iOS

iOS 11 vine cu funcţia „do not disturb while driving”, oprind toate notificările şi apelurile atunci când utilizatorul conduce, însă sistemul CarPlay din maşinile mai noi poate interacţiona cu câteva dintre aplicaţiile uzuale ale telefonului. Până acum, doar Messages putea să interacţioneze cu sistemul din maşină, însă după cel mai recent update şi WhatsApp poate să ofere mesajele pe display-ul sistemului infotainment, iar Siri asigură posibilitatea de a răspunde sau de a le citi atunci când utilizatorul este atent la drum.

Apple pune multe restricţii pe interacţiunea CarPlay, siguranţa la volan fiind una dintre obiectivele companiei atunci când acest sistem este în utilizare. Astfel, doar foarte puţine aplicaţii de la dezvoltatori terţi pot comunica cu CarPlay, iar WhatsApp este doar prima aplicaţie lansată de o altă companie care beneficiază de suport. Pentru a activa funcţiile CarPlay pe WhatsApp, este necesară actualizarea din AppStore la versiunea 2.18.20, care în general se face automat atunci când telefonul este pus la încărcat cu funcţia WiFi pornită.

Astfel, mesajele necitite pot apărea pe ecranul maşinii, putând fi citite direct de pe ecran sau prin voice-to-text prin intermediul Siri, însă pentru răspunsuri, doar funcţia de dictare este disponibilă, întrucât tastarea unui mesaj ar necesita ca şoferul să nu mai fie atent la drum. Singura altă funcţionalitate este notificarea cu numele celui care a trimis un mesaj nou.

CarPlay din păcate nu este o opţiune standard nici măcar pe cele mai moderne maşini premium. Anumiţi producători vor chiar să ascundă această funcţionalitate în spatele unui abonament anual, lucru care cu siguranţă nu va încuraja adopţia sa. WhatsApp funcţiona deja într-un mod similar şi pe Android Auto, alternativa Google la CarPlay.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult