YouTube primește setări avansate pentru calitatea imaginii

23.04.2021
YouTube primește setări avansate pentru calitatea imaginii

YouTube este cea mai populară aplicație de streaming video din lume, dar nu neapărat cea mai bună, utilizatorii care o folosesc având tot felul de mulțumiri, iar modul în care rezoluția video este auto-selectată fără a ține cu adevărat cont de opțiunea fiecăruia reprezintă un motiv constant de frustrare.

Până acum, am avut doar opțiunea de a selecta rezoluția video per clip, următorul clip selectat revenind la modul de calitate Auto, care selectează automat rezoluția „optimă” de afișare, în funcție de viteza conexiunii la internet. Problema este că, odată ce consumul de conținut a explodat în vremuri de pandemie, rezoluția bifată automat a ajuns să fie 480p în majoritatea situațiilor, ignorând cu totul viteza reală a conexiunii de date mobile. Practica a fost justificată prin faptul că infrastructura globală de acces la internet a fost suprasolicitată îndeosebi cu traficul generat de serviciile tip video streaming (ex. YouTube, Netflix). Însă perioada de „criză” a fost deja în mare parte depășită, fără YouTube să elimine cu totul limitările pentru calitatea imaginii. Până acum.

Un nou set de reglaje avansate, nou adăugate în aplicația YouTube pentru mobil, oferă un control mai granular asupra setărilor, oferind un total de patru opțiuni pentru calitatea imaginii.

Prima opțiune, Auto, este cea recomandată. Bifată în mod implicit, setarea păstrează opțiunea pentru selectare automata a calității video, în funcție de particularitățile conexiunii la internet și „optimizările” decise de Google la momentul respectiv.

youtube

Setarea Higher picture quality favorizează o calitate a imaginii mai înaltă, cu dezavantajul unui consum mai mare de date mobile. YouTube lasă loc de interpretări și nu spune dacă rezoluția selectată va fi în mod automat cea maximă disponibilă, dar putem presupune că vom avea măcar 720p, indiferent de situație.

A treia opțiune, Data Saver, este adresată celor care folosesc pachete de internet mobil cu volum limitat de trafic inclus, aceasta favorizând economia de date în detrimentul rezoluției video.

A patra opțiune va fi probabil și cea mai căutată. Setarea Advanced permite alegerea unei rezoluții anume pentru streaming video (inclusiv 4K), selectată apoi în mod automat pentru toate clipurile video care o suportă. Dezavantajul este că în situațiile cu acces deficitar la internet, redarea video va fi oprită mai des pentru „buffering”. Ideal ar fi să folosești această setare pentru dispozitive cu acces garanta la o conexiune de internet broadband, cum ar fi PC-ul sau televizorul de acasă.

Noile controale de streaming par a fi disponibile pe scară largă atât pentru utilizatorii de Android, cât și pentru cei de la iOS, în urma unei actualizări aduse aplicației YouTube.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult