Activiștii din San Francisco blochează mașinile autonome de pe străzi cu simple conuri de trafic. VIDEO

10.07.2023
Activiștii din San Francisco blochează mașinile autonome de pe străzi cu simple conuri de trafic. VIDEO

Un grup de activiști din San Fracisco numit Safe Street Rebel a început să atace mașinile Cruise și Waymo, care circulă pe străzile orașului în mod complet autonom, chiar și fără un șofer de siguranță. „Atacurile” sunt însă unele pașnice, dar care pot da bătăi de cap și pot duce la oprirea operațiunilor de transport realizate de aceste mașini. Activiștii au realizat că pot dezactiva complet mașinile autonome prin simpla plasare a unui con de trafic pe capota mașinii.

Mașinile autonome Waymo și Cruise, dezactivate compet cu un con de trafic

Cei care au participat la această campanie de „sabotaj” au numit acțiunea „Week of the Cone” (Săptămâna Conului), și au filmat și publicat pe rețele de socializare precum Twitter și TikTok felul în care mai multe mașini autonome ale celor două companii erau complet dezactivate.

Motivul pentru acest protest este faptul că aceste mașini încep să devină deranjante pentru parcitipanții la trafic. Acestea deseori se blochează în stradă și nu mai pot pleca de pe loc, încurând traficul. De asemenea, protestele sunt și o reacție la faptul că cele două companii urmează să introducă și mai multe mașini autonome pe străzile orașului în viitorul apropiat.

Motivul pentru care mașinile pot fi blocate cu un con de circulație este simplu. Aceste mașini folosesc camere și alți senzori pentru a naviga pe străzile orașului în siguranță. Astfel, atunci când întâlnește un con de trafic, în funcție de situație, îl poate ocoli sau poate rămâne pe loc, în cazul în care nu există posibilitatea de ocolire. Dacă pui conul pe capotă, acesta se va mișca odată cu mașina, orice tip de manevră ar încerca să facă. Eventual, mașina se oprește pe și nu mai continuă traseul prestabilit.

Activiștii vor să atragă atenția asupra problemelor cauzate de aceste mașini

Conform Safe Street Rebel, mașinile Waymo și Cruise mai mult încurcă decât descongestionează traficul, așa cum promit:

„Aceste companii promit că mașinile lor vor reduce traficul și coliziunile, dar în schimb blochează autobuzele, vehiculele de urgență și traficul de zi cu zi. Chiar au ucis o persoană și un câine. Și colaborează cu poliția pentru a înregistra pe toată lumea tot timpul fără consimțământul cuiva. Și cel mai important, necesită străzi proiectate pentru mașini, nu pentru oameni sau transport public. Există doar pentru companiile auto orientate spre profit pentru a rămâne dominante și pentru a face mai greu transportul public să supraviețuiască.”

Desigur, reprezentanții Waymo, subsidiară Google/Alphabet, condamnă aceste acțiuni drept vandalism:

„Nu numai că această înțelegere a modului în care funcționează vehiculele autonome este incorectă, dar acesta este vandalism și încurajează comportamentul nesigur și lipsit de respect pe drumurile noastre. Vom notifica autoritățile de aplicare a legii cu privire la orice interferență nedorită sau nesigură a vehiculelor noastre pe drumurile publice.”

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult