Aproape 80% din mașinile vândute în Norvegia sunt electrice. Tesla, cel mai popular brand

03.01.2023
Aproape 80% din mașinile vândute în Norvegia sunt electrice. Tesla, cel mai popular brand

Norvegia a doborât un nou record în domeniul mașinilor electrice în 2022. Aproape 80% dintre mașinile noi vândute în această țară au fost complet electrice, mașinile de acest gen devenind astfel cele „normale”. Creșterea a fost foarte mare de la un an la altul, în 2021 totalul de mașini electrice vândute reprezentând „doar” 65%.

Până în 2025, Norvegia are în plan oprirea vânzărilor de mașini non-electrice

Conform raportului Reuters de final de an din Norvegia, 79% dintre mașinile vândute în țară pe parcursul anului 2022 au fost complet electrice. În 2021 modelele plug-in hibrid reprezentau 22% din piață, dar în 2022 acestea au scăzut la 8,5%, în timp ce variantele non-plug-in dar tot cu tehnologie hibrid au scăzut de la 6 la 5,4%. Restul este reprezentat de mașini 100% pe benzină sau diesel.

Din 2011 și până în 2022, vânzările de mașini electrice în Norvegia au crescut de la 2,9% la 79,3%, însă sunt așteptate scăderi în viitorul apropiat. Asta pentru că Norvegia ar putea începe taxarea acestor mașini, după o perioadă lungă în care vânzarea lor a fost scutită de taxe. De asemenea, încep să apară probleme cu sistemele de încărcare, întrucât fiecare companie care oferă încărcare pentru electrice deține propria aplicație de mobil prin care se face plata.

Eforturile de a unifica sistemele de plată pentru încărcare ar putea atrage însă și alți clienți către mașini electrice, care momentan se feresc de ele tocmai din cauza bătăilor de cap în plus la alimentare.

Tesla este cel mai popular brand de mașini electrice din Norvegia, cu 12,2% din piață, fiind pe primul loc al doilea an consecutiv. Volkswagen este însă foarte aproape, pe locul al doilea, cu 11,6% din totalul de vânzări. Cea mai bine vândută mașină din Norvegia este Tesla Model Y.

Norvegia are în plan ca până în 2025 să nu mai vândă mașini cu motoare pe combustie internă, devenind astfel o țară cu mașini 100% electrice.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult