Audi AI:ME – maşina pe care o conduci doar dacă ai chef

15.04.2019
Audi AI:ME - maşina pe care o conduci doar dacă ai chef

Descris drept vehicul autonom de nivel 4, Audi AI:ME reprezintă viziunea Audi pentru cum vor arăta maşinile de oraş intr-un în viitor nu prea îndepărtat.

Înţesat de tehnologii avansate, dar suficient de compact pentru a se strecura pe străduţe înguste şi în trafic aglomerat, Audi AI:ME va fi prezentat la expoziţia Auto Shanghai 2019.

Cu design foarte diferit de cel al vehiculelor actuale din gama Audi, AI:ME atrage atenţia cu grila frontală dintr-o singură bucată şi farurile regândite pentru a putea oferi mai multe indicaţii vizuale celorlalţi participanţi la trafic şi pietoni. Ideea este ca sistemul de conducere autonomă să anunţe nu doar manevre de circulaţie, ci şi reacţiile vehiculului la condiţiile de trafic. Mai mult decât atât, sisteme de proiecţie integrate în faruri vor putea afişa pe suprafaţa drumului semne de circulaţie ad-hoc, cum ar fi trecere de pietoni şi alte simboluri grafice.

Pentru mai multă vizibilitate, blocul de lumini spate a fost montat mai sus decât în mod normal, ajutând în special bicicliştii.

După cum sugerează şi numele ales, tehnologiile AI am un rol central în folosirea de zi cu zi a vehiculului. Spre exemplu, Audi AI:ME va putea detecta automat alte vehicule oprite pe marginea drumului cu luminile de avarii pornite, proiectând alerte vizuale care să atenţioneze ocupanţii acestora.

Cu dimensiuni de 4.3 x 1.8 metri, noul AI:ME este considerabil mai scurt decât un Audi A4. Ajutat şi de rotile amplasate cât mai aproape de faţa şi spatele vehiculului, AI:ME va putea negocia fără probleme locuri de parcare înguste. Însă piesa de rezistenţă este sistemul de condus complet autonom. În viziunea Audi, şofatul manual va avea doar scop recreaţional, volanul rămânând ascuns în bordul vehiculului pentru restul timpului.

Cât despre capabilităţile tehnice, Audi AI:ME dispune de un motor electric cu putere de 125Kw (170 cai putere) şi tracţiune spate, favorizând acceleraţiile repede. În schimb, acumulatorul de 65 kWhr este mai degrabă modest, Audi punând accent pe reducerea greutăţii, AI:ME fiind o maşină de oraş.

 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult