Compania Google, amendată cu 100 de milioane de euro în Italia pentru platforma Android Auto

14.05.2021
Compania Google, amendată cu 100 de milioane de euro în Italia pentru platforma Android Auto

Google a primit o nouă amendă în Europa, de data aceasta în Italia, unde echivalentul Consiliului Concurenței a decis că producătorul sistemului de operare Android a abuzat de o poziție dominanță în piață. Amenda se ridică la 100 de milioane de euro și a fost aplicată pentru că nu a permis aplicației companiei Enel X, JuicePass, să fie accesibilă prin intermediul Android Auto.

Google nu a permis aplicației JuicePass să fie publicată pe platforma Android Auto

Aplicația JuicePass de la Enel X este o simplă aplicație care folosește hărți în timp real pentru a ghida șoferii de mașini electrice către stațiile de încărcare ale companiei. Google a deschis de curând platforma Android Auto și a permis câtorva aplicații de acest gen să fie publicate cu funcționalitate pe ecranul mașinii. Totuși, printre ele nu se afla și JuicePass, în ciuda faptului că alte aplicații similare au fost aprobate.

Autoritățile spun că Google împiedică Enel X să crească pe o piață care este la început de drum și că Google va trebui să permită JuicePass pe platforma Android Auto. De altfel, compania va trebui să ofere acces la uneltele necesare pentru dezvoltarea de aplicații pentru platforma sa și pentru alți dezvoltatori interesați.

Google neagă însă aceste acuzații și spune. Totuși, nu au fost aduse noi argumente pentru blocarea aplicației JuicePass în Italia. Totodată, reprezentanții companiei spun că Google pune siguranța pe primul loc pe platforma Android Auto, sugerând că este vorba despre o aplicație care nu este conformă cu regulamentul de dezvoltare de aplicații pentru mașini. Cel mai probabil însă, această situație va fi dezvoltată într-un tribunal, întrucât Google va putea să conteste această decizie.

Desigur, Google nu este singura companie care nu acceptă orice aplicație pe platforma sa pentru mașini. Nici Apple nu a permis până de curând utilizarea unor aplicații de bază prin intermediul sistemului CarPlay, precum Waze sau WhatsApp.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult