De ce nu e bine să folosești căștile audio când ești la volan. Test practic

16.05.2021
De ce nu e bine să folosești căștile audio când ești la volan. Test practic

Știm deja că nu este bine să folosești telefonul mobil la volan, însă de ce nu și căștile audio? Iată la ce pericole te expui.

Activități precum machiatul și privitul în oglindă în timp ce conduci sunt cu siguranță o idee proastă. Iar dacă ești prins butonând telefonul mobil primești direct amendă. Totuși, de ce nu ai vrea să eviți sistemul audio propriu autoturismului, ascultând muzica preferată folosind setul preferat de căști wireless?

Potrivit experimentului desfășurat de inginerii Ford, purtarea căștilor audio în timp ce conduci îți anulează capacitatea de a aprecia poziția ta în spațiu, cât și sursa eventualelor zgomote ambiante ce ar putea să te intereseze, cum ar fi sirena mașinii de salvare cu care riști să te intersectezi la pătrunderea în intersecție.

Studiul conceput pentru a fi repetabil și de eventualii curioși folosește o aplicație care generează o experiență audio „8D”, recreând în mod virtual experiența străbaterii unei străzi oarecare, generând diverse sunete care în mod normal ar trebui să fie ușor de identificat și localizat de șoferul unui autoturism. De exemplu, participanții la test sunt întrebați dacă au putut auzi o ambulanță care se apropia din spate.

Semnalele acustice de identificat au fost redate pentru persoanele fără căști, cât și pentru cei care ascultau muzică la căști. S-a constatat că persoanele care ascultă muzică prin căști reacționează cu o întârziere medie de 4,2 secunde la apariția unui sunet de interes, comparat celor care nu poartă căști.

Deși nu pare foarte mult, 4,2 secunde pot face diferența dintre apropierea de și traversarea unei intersecții la viteză legală, sesizând poate prea târziu hazardul altfel nedetectabil pe cale vizuală.

Dintre cei 2.000 de participanți la studiu, 44% au spus că nu vor mai purta căștile audio în timp ce conduc un vehicul de orice fel. Pentru cei încă nehotărâți, Ford pune la dispoziție aplicația special creată pentru derularea experimentului, oferind tuturor ocazia să încerce experiența pe propria piele, într-un mod simulat și fără riscuri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult