Google Maps va calcula rute mai eficiente pentru posesorii de vehicule electrice și mașini hibride

15.07.2022
Google Maps va calcula rute mai eficiente pentru posesorii de vehicule electrice și mașini hibride

Google Maps a pus deja pe hartă stațiile de încărcare pentru vehicule electrice, iar curând va avea și un mod dedicat de calculare a rutelor, selectând trasee care favorizează maximizarea autonomiei bateriei.

Spre exemplu, în loc să fie îndrumați automat pe ruta cea mai scurtă, posesorii de autoturisme cu propulsie electrică ar putea fi direcționați către drumuri care prezintă alte avantaje, precum trafic mai puțin aglomerat ce permite deplasarea cu viteză constantă (ex. folosind cruise-control), sau mai puține urcușuri și coborâșuri care că consume din autonomia bateriei. Nu vor fi evitate automat traseele de autostradă, atât timp cât prezintă avantajele menționate anterior, lăsând în seama șoferilor să ajusteze viteza de deplasare la un nivel adecvat pentru obținerea autonomiei dorită.

Încă nedisponibilă, noua funcționalitate a fost descoperită în codul aplicației Google Maps, sugerând că opțiunea pentru calculare de rute energy-efficient nu este prea departe de anunțul oficial.

Trebuie spus că Google Maps a anunțat deja deja o funcție ECO pentru calcularea de rute care favorizează economisirea de carburant și mașinile cu propulsie hibridă, rămânând de văzut cum anume diferă noua opțiune pentru rute optimizate special pentru vehicule electrice. Probabil că printre criteriile folosite se va număra și prezența stațiilor de încărcare EV pe traseul selectat, Google Maps ajutând astfel utilizatorii să gestioneze și acest aspect, care poate fi problematic la deplasările pe distanțe mai lungi și trasee nefamiliare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult