Google și Renault colaborează pentru aducerea OS-ului Android Automitive pe mașinile Renault/Dacia

08.11.2022
Google și Renault colaborează pentru aducerea OS-ului Android Automitive pe mașinile Renault/Dacia

Renault Group anunță extinderea parteneriatului cu o durată inițială de 4 ani, semnat în anul 2018 cu pentru ”dezvoltarea de software avansat” pentru viitoarele generații de vehicule dezvoltate sub umbrela producătorului francez.

Continuând parteneriatul începând în anul 2018, Renaul Group și Google vorbesc despre conceptul “software-defined vehicle”, un termen pompos folosit pentru a descrie integrarea mai aprofundată a platformei Android Automotive cu viitoarele modele de autoturisme produse de Renault Group, inclusiv cele incluse sub brandul Dacia. Concret, viitoarele mașini Renault vor avea o mult mai bună integrare cu ecosistemul de servicii Google, începând cu facilități considerate de bază, precum Gmail și Google Maps, până la servicii cloud asigurând sincronizarea automată a funcțiilor legate în mod direct de experiența în utilizare a autoturismului, cum ar fi controlarea de la distanță  a sistemului de climatizare, calcularea de rute personalizate după specificul autoturismului tău (ex. propulsie electrică, cu xx autonomie).

Per total, în urma parteneriatului cu Google Renaul Group ar putea livra o experiență pe partea de software la un nivel de calitate atins până acum doar de americanii de la Tesla, evitând „capcana” în care au căzut deja cei de la Volkswagen, încercând și eșuând cu planul de a dezvolta în regie proprie software-ul pentru  gama ID. series de vehicule electrice.

Prima înțelegere a fost doar pentru introducerea Android în milioane de vehicule produse sub brandurile Renaul Group. Anunțul de astăzi vizează aducerea acestei colaborări la următorul nivel. Google și Renault descriind crearea unui „Digital Twin”, reprezentând o copie virtuală a autoturismului real, dispunând de capabilități avansate de inteligență artificială „pentru o integrare mai ușoară și continuă a noilor servicii în vehicul și pentru livrarea de servicii In-Car avansate.

Potrivit descrierii oferite de cele două companii, fiecare mașină Renault va avea un duplicat în luma virtuală, mașina putând comunica șoferului când are nevoie de întreținere sau chiar încerca remedierea automată a anumitor probleme. În plus, proprietarii de vehicule vor putea crea o experiență personalizată care include comportamentul de conducere, destinații frecventate și locații de încărcare a vehiculelor electrice. Și modelele de asigurare pot fi construite folosind date reale de la mașină în sine.

Google a încercat să intre în spațiul auto de peste un deceniu, dar eforturile sale au fost oarecum blocate de producătorii de automobile îngrijorați că ar putea și-ar putea vedea dominația subminată de companiile de tehnologie. Între timp, avem multiple exemple de producători auto cu istorie întinsă pe zeci de ani, care au eșuat lamentabil în încercările lor de a tranziționa către noua lume axată mai mult pe tehnologie și mult mai puți pe aspectele pur-mecanice ale autoturismelor ieșite pe linia de fabricație.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult