Hyundai plănuieşte să integreze panouri solare pe acoperişul maşinilor hibride şi electrice

01.11.2018
Hyundai plănuieşte să integreze panouri solare pe acoperişul maşinilor hibride şi electrice

Maşinile electrice şi hibride sunt o prioritate din ce în ce mai mare pentru producătorii din industria auto, iar aceştia caută noi metode mai simple pentru alimentarea cu energie electrică. În timp ce o parte dintre producători se orientează către tehnologia de transfer de energie wireless, care pot alimenta acumulatorul maşinii prin simpla parcare a acesteia deasupra unui punct de încărcare, Hyundai propune o soluţie mai simplă şi mai „verde”: panouri solare pe plafonul maşinilor sale.

Compania coreană au anunţat un nou proiect prin care va echipa anumite modele electrice, hibride şi chiar cu motoare „clasice” bazate pe combustie internă, cu panouri solare pe plafon, atât pentru modele Hyundai, cât şi Kia. Astfel, maşinile vor putea fi încărcate chiar şi atunci când nu există o staţie de încărcare sau în locuri în care energia electrică nu este accesibilă.

Prima generaţie de maşini cu panouri solare va debuta cândva după anul 2019 şi promite să alimenteze acumulatorul intern al maşinilor hibride de la 30 până la 60% din capacitatea totală pe zi. Desigur, nivelul de încărcare va fi diferit în funcţie de vreme şi intensitatea razelor soarelui. Totuşi, posibilitatea de a încărca aproape jumătate din capacitatea bateriei maşinii pe zi va asigura mai puţine vizite la o staţie de încărcare şi va asigura o alimentare cu energie „verde”, nepoluantă.

Modelele Kia şi Hyundai vor primi însă în viitor şi alte două generaţii de panouri solare pe plafon. Cea de-a doua generaţie va fi semi-transparentă, permiţând echiparea maşinilor cu panori solare, dar şi cu plafon panoramic, în timp ce generaţia a treia va integra panouri solare şi pe suprafaţa capotei.

Acest proiect ţinteşte atât spre îmbunătăţirea experienţei de utilizare a maşinilor electrice şi hibride, dar încearcă şi să limiteze consumul de combustibil fosil şi implicit eliminarea de noxe. De asemenea, maşinile pe care Hyundai le va produce în viitor, vor putea să se alinieze mai uşor la noi standarde de poluare şi consum cu modificări minime la motoarele cu combustie, acestea devenind din ce în ce mai puţin utilizate, dacă motoarele electrice sunt tot timpul alimentate cu energie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult