În SUA, cea mai mare problemă a mașinilor electrice e aproape rezolvată. Restul lumii a rămas în urmă

18.04.2023
În SUA, cea mai mare problemă a mașinilor electrice e aproape rezolvată. Restul lumii a rămas în urmă
Foto: Profimedia Images

Americanii preferă automobilele de dimensiuni mari, iar gusturile nu s-au schimbat nici în cazul celor care au făcut trecerea la mașini electrice. De aceea, în SUA nu sunt importate modele de mici dimensiuni, precum Fiat 500e (locul patru la popularitate în Europa) sau Hongguang Mini (cel mai bine vândut EV din China).

Mașini mai voluminoase înseamnă pachete de baterii mai mari. De aceea, autonomia medie a mașinilor electrice vândute în SUA a ajuns să se apropie și mai mult de cea a automobilelor cu motoare termice.

În 2022, autonomia medie pentru EV-urile vândute în Statele Unite a fost de 461 de km, de aproape patru ori mai mare decât era în 2011 și cu 30% mai mare decât în restul lumii. Prin comparație, vehiculele cu motoare cu ardere internă din SUA aveau, în 2021, o autonomie medie de aproximativ 648 de km, potrivit Department of Energy.

Citește și: Coșmarul Tesla din China este o mașină electrică de 4.800 de dolari

Dacă în urmă cu 12 ani americanii putea cumpăra doar Nissan Leaf, cu autonomie maximă de 120 km, astăzi sunt disponibile pe piață peste 50 de modele de EV-uri. Cea mai mare distanță, de 830 km, poate fi parcursă, cu bateriile încărcate complet, de sedanul de lux Lucid Air Grand Touring.

SUA stă bine (locul doi în lume după China) și la numărul de stații de încărcare disponibile pentru automobilele electrice. La jumătatea anului trecut erau disponibile aproape 114.000, dintre care aproape 22.000 ofereau încărcare rapidă, potrivit StockApps.com. Administrația Biden și-a propus să crească numărul stațiilor la 500.000 în următorii ani.

Autonomia mai scăzută a automobilelor electrice reprezintă motivul principal pentru care mulți oameni ezită să facă trecerea spre aceste vehicule. Cel mai probabil, însă, în doar câțiva ani EV-urile vor depăși mașinile tradiționale la acest capitol.

Sursa: Seattle Times

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult