Începe proiectul pilot pentru încărcarea mașinilor „non-Tesla” la rețeaua Supercharger

02.11.2021
Începe proiectul pilot pentru încărcarea mașinilor „non-Tesla” la rețeaua Supercharger

Pe lângă autonomie peste media din piață a vehiculelor electrice și capabilitățile software avansate, cel mai mare avantaj al mașinilor Tesla este considerat a fi rețeaua Supercharger. Aici, vehiculele electrice Tesla sunt încărcate la cea mai mare putere, putând alimenta o întreagă baterie în mai puțin de o oră. Totuși, alte mașini, de la alți producători, nu puteau fi încărcate de la Supercharger… până acum. Tesla a pornit un proiect pilot prin care testează această posibilitate.

Stațiile Tesla Supercharger din Europa încep să se deschidă pentru alte mărci de mașini electrice

Zece stații din Olanda pot fi acum folosite pentru încărcare de către proprietarii de mașini electrice care nu au fost produse de Tesla. Pentru a putea face acest lucru va fi nevoie de instalarea aplicației Tesla pe smartphone, care va fi folosită pentru deblocarea stației de încărcare atunci când dorești să conectezi alimentatorul la mașină. Desigur, încărcarea este contra cost, iar viteza de încărcare ține și de puterea la care mașina poate fi alimentată.

În aplicația Tesla în versiunea 4.2.3 există acum posibilitatea de a alege să îți „Încarci mașina non-Tesla” la Supercharger. Folosind datele din aplicație, Tesla va monitoriza fluxul de trafic pe care încărcătoarele compatibile cu alte mașini îl va produce, pentru a avea date clare atunci când va plănui expansiunea către mai multe stații sau mai multe țări. Olanda este doar începutul, întrucât compania deja a anunțat că va deschide Supercharger-ele din Norvegia în viitor.

Tesla începe aceste teste în Europa deoarece autoritățile UE impun un standard pentru cablurile de încărcare ale mașinilor electrice. Cel mai probabil însă, Tesla va permite încărcarea altor mașini de la Supercharger și în SUA în viitor, unde are deja 6.400 de stații de încărcare.

Reprezentanții companiei susțin că accesul la rețeaua Supercharger a mașinilor non-Tesla va aduce beneficii tuturor:

„A fost dintotdeauna ambiția noastră să deschidem rețeaua Supercharger către vehicule electrice Non-Tesla și, făcând asta, să încurajăm mai mulți șoferi să adopte mașini electrice. Această mișcare susține misiunea noastră de a accelera tranziția lumii la energie sustenabilă.”

Tesla a început și vânzarea unui încărcător pentru acasă compatibil cu mașini de la alți producători. Acesta este bazat pe versiunea a doua a încărcătorului pentru mașini Tesla, cu un conector standard J1772, care poate să asigure încărcare la 9,6 kWh. Acesta nu include funcțiile avansate ale versiunii 3, precum WiFi, însă vine la un preț competitiv: 415 dolari americani.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult