Intrat în Cartea Recordurilor: Un camion electric a parcurs 1.100 km la o încărcare a bateriilor

14.09.2021
Intrat în Cartea Recordurilor: Un camion electric a parcurs 1.100 km la o încărcare a bateriilor

Un camion electric a intrat în Cartea Recordurilor după ce a parcurs 1.099 de km la o singură încărcare a bateriilor.

Vehiculul, numit Conti Efficient Pro și bazat pe un model Volvo, a fost construit de compania elvețiană Futuricum. Aceasta dezvoltă camioane electrice.

Mașina a parcurs distanța în 23 de ore, pe circuitul Continental din Hanovra, Germania. Camionul s-a deplasat cu o viteză medie de 50 km/h și a fost condus de doi șoferi. Au fost necesare 392 de tuturi complete de circuit.

Companiile care au susținut Futuricum în acest experiment cu un camion electric au fost DPD și Continental

Performanța contrazice spusele lui Bill Gates. El a declarat că „TIR-urile” pe baterii nu sunt „o soluție practică”, nici dacă prețurile lor scad semnificativ. Miliardarul a spus că bateriile sunt mari și grele. Cu cât vrei să parcurgi distanțe mai mari și să cari mai multă marfă, cu atât ai nevoie de mai multe baterii, iar greutatea vehiculului crește. „Electricitatea funcționează când trebuie să acoperi distanțe scurte, dar avem nevoie de o soluție diferită pentru vehiculele mari, care parcurg distanțe lungi”, a scris el.

Futuricum a folosit, pe acest vehicul, un pachet de baterii Li-Ion de 680 kWh. Nu știm, însă, dacă modelul Conti Efficient Pro era gol sau transporta și marfă în timpul testului. Compania a explicat că în timp autonomia acestor vehicule scade din cauza uzurii bateriilor.

Pe drumurile publice situația este diferită. În acest scenariu camionul nu a depășit o autonomie de 402 km, cu încărcătură la bord și o viteză maximă atinsă de 88 km/h.

Sursa: Futuricum

Citește și: Tren electric pe baterii, testat cu succes în Germania

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult