Israel va interzice maşinile bazate pe petrol în 2030

13.11.2018
Israel va interzice maşinile bazate pe petrol în 2030

Un proiect de lege din Israel propune interzicerea tuturor maşinilor bazate pe combustibil fosil şi înlocuirea acestora cu vehicule electrice sau care funcţionează pe gaz natural comprimat. În cazul în care legea este adoptată de guvern, data limită pentru vânzarea de vechicule pe benzină sau diesel este 31 decembrie 2030 pe teritoriul ţării.

O decizie în acest sens va fi luată înainte de finalul anului în curs, iar pe parcursul următorilor 12 ani există un plan pentru înlocuirea staţiilor de benzină şi încurajarea înlocuirii vehiculelor clasice cu unele moderne. În acest moment, în Israel sunt pe străzi mai puţin de 100 de vehicule electrice, însă planul este ca până în 2025 această cifră să urce la 177.000, moment în care speră autorităţile să înceapă o creştere mare a vânzărilor de vehicule electrice, cu proiecţii de aproximativ 1,5 milioane de astfel maşini pe străzi în 2030.

Între timp vor fi construite 2.000 de staţii de încărcare în toată ţara, în timp ce benzinăriile vor fi încurajate în timp să înlocuiască pompele de benzină cu încărcătoare pentru maşinile electrice. De asemenea, pentru a încuraja adopţia maşinilor electrice, aceste vehicule nu vor mai fi taxate, ajutând astfel la reducerea costurilor.

După 2030, maşinile diesel şi pe benzină nu vor fi interzise, însă importul şi vânzarea lor vor fi oprite. Deja autorităţile israeliene au început să înlocuiască autobuzele din Ierusalim cu modele electrice, având în plan să comande încă 58 de unităţi de la compania americană Advanced Vehicle Manufacturing.

Desigur, acesta este doar un proiect de lege propus. Există posibilitatea ca anumite aspecte ale sale să fie modificate, sau ca întregul proiect să fie refuzat de câteva ori înainte să fie aprobat. Acest lucru ar putea împinge data limită a proiectului cu câţiva ani în viitor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video