Revoluția mașinilor electrice, amânată de lipsa acumulatorilor Li-ion

27.05.2020
Revoluția mașinilor electrice, amânată de lipsa acumulatorilor Li-ion

Dependenți de forța de muncă ieftină și libera circulație a bunurilor, furnizorii de materii prime pentru industria acumulatorilor cu tehnologie pe litiu resimt din plin efectele pandemiei COVID-19, mulți dintre aceștia fiind împinși la măsuri disperate de vânzare a activelor principale, tăieri drastice ale volumelor de producție și extindere a termenelor de livrare. De partea cealaltă, fabricanții de acumulatori Li-Ion resimt prăbușirea cererii pentru acumulatori din partea producătorilor auto, consecința fiind manifestată prin căderi abrupte de prețuri ale cotațiilor acțiunilor.

Deși părea să intre în plin având, revoluția vehiculelor electrice pare că s-a amânat câțiva ani, vânzările de mașini căzând începând cu luna ianuarie la niveluri considerate de mult depășite. Însă adevăratul blocaj ar putea fi cauzat nu din prăbușirea cererii pentru mașini electrice, ci din falimentul furnizorilor de materii prime pentru construcția de acumulatori, care vor cauza o penurie de materii prime după ce restricțiile COVID-19 sunt ridicate iar cererea pentru acumulatori revine la valori apropiate de normal.

„Nu vrem să cheltuim foarte mult pe litiu”, a declarat Vincent Mascolo, CEO al Ironridge Resources, care a pus la vânzare proiectul său de litiu din Ghana. „Pofta investitorilor nu există.”

Anul acesta a început cu așteptările ca cererea globală pentru Litiu să crească cu 15%, potrivit Morningstar. Grupul consultativ se așteaptă acum la o scădere a cererii de 5% în 2020.

Înglodați în datorii, și alți furnizori de materii prime caută să vândă business-ul deținut, fapt ce indică o perioadă de tranziție și consolidare la nivelul industriei, timp în care oferta disponibilă ar putea să nu acopere cererea.

Însă un ajutor nesperat ar putea veni din partea industriei petrolului, cotațiile prăbușite la minime istorice reducând costurile de producție pentru furnizorii de Litiu. De ajutor vor fi cu siguranță și măsurile anunțate de Uniunea Europeană și China pentru încurajarea vânzărilor de mașini electrice, fie plina aplicarea de subvenții la cumpărare, sau taxarea excesivă a posesorilor de mașini bazate pe motoare termice.

Astfel, este de așteptat ca EV-urile să devină cele mai populare vehicule la nivel global, în cele din urmă. Însă pentru moment, pandemia COVID-19 face ca tranziția spre vehicule cu propulsie electrică să rămână fără un calendar clar definit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult