Mașinile Tesla, folosite pentru minarea de criptomonede. Profit de până la 800 dolari/lună

10.01.2022
Mașinile Tesla, folosite pentru minarea de criptomonede. Profit de până la 800 dolari/lună

Profitând de electricitate gratis disponibilă la unele stații de încărcare și computerul performant instalat la bordul mașinii, unii proprietari Tesla și-au transformat autoturismul cu propulsie electrică într-un veritabil generator de criptomonede pe patru roți. Cei mai ambițioși au mers deja și mai departe, instalând alte rig-uri pentru generarea de criptomonede în portbagaj, conectate direct la acumulatorul mașinii.

Servind ca proverbiale „găini cu ouă de aur”, unele mașini Tesla Model S, Model X și Model 3 vândute imediat după lansarea inițială au fost livrate cu acces gratuit „pe viață” la rețeaua de stații Tesla Supercharger, privilegiu care teoretic ar putea fi exploatat pentru profit. Între timp retrasă din ofertă, promoția Free Unlimited Supercharging nu este transferabilă în eventualitatea în care proprietarul original decide să-și vândă mașina. Rămâne însă opțiunea de a „vâna” stațiile de încărcare publice rămase cu acces gratuit, cum sunt cele oferite de unele centre comerciale.

Spre exemplu, o mașină Tesla Model 3 dispune de un computer cu suficientă putere de procesare pentru a aduce venituri între 400 și 800 dolari pe lună, rezultate din generarea și vânzarea de criptomonede precum Ethereum. Suma exactă variază odată cu cotațiile Bitcoin, însă ar putea permite recuperarea a cel puțin o parte din prețul vehiculului, doar parcând mașina în fiecare zi la câte o stație cu încărcare gratis.

Potrivit experienței povestite de Siraj Raval, un proprietar Tesla Model 3 din Statele Unite, nu este nevoie să instalezi generator de criptomonede direct pe computerul mașinii și nici să „vânezi” după stații de încărcare gratuite. Este de ajuns să lași un PC sau laptop de gaming conectat la o priză cu invertor legată la bateria mașinii, costul de 30-60 dolari pe lună cu încărcarea periodică a mașinii fiind apoi multiplicat prin vânzarea producției de criptomonede.

Fără a lua în mod direct măsuri pentru blocarea instalării generatoarelor de criptomonede pe computerul mașinii, Tesla avertizează că practica este ușor detectabilă și atrage consecințe severe, cum ar fi anularea garanției Tesla pentru vehicul și pierderea garanției de 8 ani oferită pentru acumulator. În plus, este plauzibil ca și eventualul acces gratuit în rețeaua de încărcare Supercharger să fie pierdut pe motiv de folosire în scop abuziv.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult