Ministerul Energiei a lansat o hartă a stațiilor de încărcare din România dedicate mașinilor electrice. Cum pot contribui cetățenii la îmbunătățirea acesteia

12.03.2024
Ministerul Energiei a lansat o hartă a stațiilor de încărcare din România dedicate mașinilor electrice. Cum pot contribui cetățenii la îmbunătățirea acesteia
Foto: Ministerul Energiei, România

Sebastian Burduja, actualul Ministru al Energiei în guvernul României, a anunțat, prin intermediul unei conferințe de presă, lansarea unei hărți informative referitoare la disponibilitatea, în România, a punctelor de încărcare pentru mașinile electrice. Această hartă este online și poate fi consultată la adresa https://www.ro-evmap.ro.

În acest moment, discutăm despre o hartă informativă disponibilă și pe site-ul Ministerului Energiei, dar viziunea este mai ambițioasă de atât și ne-am pus în pielea utilizatorului român, cel care conduce o mașină electrică și vrea să ajungă din punctul A în punctul B. Este neplăcut să rămâi fără energie într-o asemenea situație și atunci vrem să facilităm în primul rând o interfață unică, un singur punct de intrare, un singur gate pentru toți utilizatorii, astfel încât să nu existe situații în care să își descarce 6, 8, 10 aplicații diferite în telefonul mobil.

De asemenea, e foarte important ca pe parcursul dezvoltării acestui proiect să suplimentăm cu un sistem… prin care eu, ca utilizator, să văd în timp real dacă este liberă stația unde propun să ajung sau unde trebuie să ajung, pentru că dincolo de ea s-ar putea să nu mai am energia de a merge mai departe.

– Sebastian Burduja, Ministrul Energiei

Burduja a motivat aceasta inițiativă amintind că autoritățile europene și-au propus să atingă 75 de milioane de vehicule electrice înmatriculate în țările UE până în 2030, dar și prin o dorință de a avea stații de încărcare rapidă pentru mașinile electrice la intervale de maximum 60km pe drumurile principale ale țării.

O problema raportată chiar de către utilizatori referitor la inițiativa Ministerului Energiei este caracterul incomplet al acestei hărți, multe voci afirmând că unele dintre stațiile de încărcare pentru mașini electrice folosite în mod uzual de aceste persoane din România lipsesc din soluția oferită de minister. Sebastian Burduja vine cu o propunere și în acest sens:

În România, 42.000 de mașini electrice se aflau în circulație și doar anul trecut au fost înmatriculate 16.800, în creștere de 35% față de anul 2022. Îi invităm pe toți românii, pe toți cei care fac parte din acest ecosistem, să transmită punctele de încărcare la [email protected] pentru a avea de fapt această hartă completă în cel mai scurt timp.

– Sebastian Burduja, Ministrul Energiei

Sursa: Agerpres

Urmărește Go4IT.ro pe Google News