Model Y, crossover-ul electric de la Tesla, va fi lansat mai devreme decât era programat iniţial

30.01.2020
Model Y, crossover-ul electric de la Tesla, va fi lansat mai devreme decât era programat iniţial

Tesla abia a anunţat o nouă maşină, modelul Cybertruck, însă înaintea acestuia va fi lansată o altă maşină, care ar putea avea un succes mult mai mare în piaţă şi decât actualul Model 3. Este vorba despre Model Y, anunţat de mai multă vreme, construit pe platforma Model 3, dar cu o caroserie mai ridicată şi puţin mai voluminoasă, pe care Tesla promite că o va livra în prima jumătate a acestui an.

Rareori se întâmplă ca Tesla să livreze ceva înainte de termen. De cele mai multe ori, Elon Musk, CEO-ul companiei, face promisiuni nerealiste, majoritatea maşinilor companiei fiind livrate la câteva luni, sau chiar ani după data comunicată iniţial. Se pare că în cazul Model Y, lucrurile s-au aliniat mai bine, iar maşina ar putea fi livrată în primul trimestru fiscal din 2020. Întrucât trimestrul Tesla începe pe 1 martie 2020, putem aştepta primele livrări de Model Y în perioada martie – iunie 2020.

Iniţial, maşina trebuia să fie lansată în toamna anului 2020. Primele modele, care vor ieşi din fabrică şi vor pleca către clienţi chiar în luna martie, vor fi chiar variantele „long range” şi „performance”, cele de top, cu preţuri de peste 50.000 de dolari. Varianta cu autonomie mare a primit chiar şi un upgrade de la 280 la 315 mile la o încărcare completă (506 km).

Versiunea „standard” de Model Y ar putea să mai întârzie. Aceasta promite autonomie de 230 de mile (370 km) şi porneşte de la un preţ de 40.000 de dolari. Modelul de bază Model Y era oricum programat pentru lansare în 2021, iar faptul că nu au fost anunţate noutăţi pentru acesta sugerează că data nu s-a modificat.

Diferenţele dintre Model 3 şi Model Y nu sunt extrem de mari. Tesla foloseşte în proporţie de 75% aceleaşi componente pentru cele două maşini. Noua variantă are un plafon mai ridicat şi posibilitatea de a adăuga încă un rând de scaune în spatele banchetei. La interior, cele două maşini sunt identice, cu un ecran central şi design minimalist.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult