Noile Tesla Model Y folosesc procesoare AMD, precum consolele PS5 și Xbox Series X

29.11.2021
Noile Tesla Model Y folosesc procesoare AMD, precum consolele PS5 și Xbox Series X

Tesla a anunțat încă din primăvară un nou parteneriat cu AMD, compania care produce procesoarele și cipurile grafice din noile Model S și Model X. Acestea au procesoare similare în performanță cu cele mai noi console de gaming, precum PlayStation 5 și Xbox Series X, putând rula chiar și jocuri video precum Witcher 3 și, probabil la un moment dat Cyberpunk 2077. Chiar dacă nu a făcut un anunț oficial în acest sens, noile mașini Model Y, sunt acum livrate tot cu procesoare AMD, care ar putea îmbunătăți performanța sistemelor de bord.

Modelele mai ieftine de la Tesla încep să integreze procesoare AMD

Conform Elektrek, anumite mașini Model Y de la Tesla, livrate momentan doar din fabrica din China, beneficiază de procesoare AMD la interior. Anterior, acestea foloseau procesoare de la Intel. Momentan, doar modelul Model Y Performance pare să fie „upgradat” la noua platformă hardware, însă cel mai probabil, aceasta va fi integrată în timp pe toate variantele Model Y și, cel mai probabil și pe Model 3.

De altfel Model Y și Model 3 sunt mașini foarte similare în capabilități și construcție, diferențele fiind evidente la nivelul spațiului interior, în mare parte.

Un alt detaliu care nu este încă tocmai clar este dacă procesorul AMD folosit în construcția Model S și Model X este același folosit și pe noile Model Y. Acela promitea un GPU cu performanță de 10 TFLOPs și un procesor octa-core, bazate pe tehnologiile AMD Zen și RDNA2. Acest tip de procesoare sunt folosite atât consolele de jocuri, dar și în componentele de ultimă generație de PC, precum procesoarele Ryzen și plăcile video Radeon RX 6000, cât și în alte produse, precum noua consolă portabilă Steam Deck de la Valve. Există multe configurații posibile pentru un astfel de procesor.

Tesla-Model-Y-AMD

Cel mai probabil însă, momentan Tesla încearcă să rezolve problema crizei de procesoare, folosind mai multe tipuri de procesoare pe care le are la dispoziție. Model 3 și Model Y reprezintă cea mai mare parte a mașinilor pe care compania le vinde, pe când Model S și X se vând de câteva ori mai puține unități. Totuși, pe termen mediu și lung, Tesla pare să pregătească o tranziție completă la procesoare AMD.

Acestea sunt capabile să ofere o viteză de procesare mult mai mare, necesară în special în cazul sistemelor automate precum Autopilot sau a sistemului de condus autonom Full Self-Driving.

sursa: Elektrek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult