Noile Tesla Model S și X nu mai au schimbător de viteze. Cu ce a fost înlocuit [VIDEO]

25.03.2021
Noile Tesla Model S și X nu mai au schimbător de viteze. Cu ce a fost înlocuit [VIDEO]

Noile modele Tesla Model S și X vor fi livrate cu un interior complet remodelat, care aduc schimbări majore în modul în care suntem obișnuiți să conducem o mașină. Asta pentru că Tesla dorește să promoveze cât mai mult sistemele de condus asistat și autonom, Autopilot și Full Self-Driving, iar din acest motiv, interacțiunea cu funcțiile de condus efectiv ar trebui să fie minime pentru șofer. Întrucât a fost scos complet schimbătorul de viteze, mulți dintre cei interesați de noile modele au fost interesați cum schimbă sensul de mers al mașinii. Răspunsul este simplu, dar ciudat: prin touchscreen.

Cum bagi noua Tesla Model S în viteză fără schimbător

Noile Tesla Model S și X vin echipate cu un sistem AI care poate să identifice automat direcția de mers și manevrele pe care dorești să le execuți în timp real, în funcție de direcția de mers anterioară, obstacolele din jur și datele de pe GPS. Totuși, cei care vor puțin mai mult control, vor putea alege direcția de mers de pe ecranul tactil amplasat pe consola centrală. Practic, schimbătorul de viteze dispare complet, iar tot ce poți selecta este dacă mașina trebuie să meargă înainte sau în marșarier.

Este un sistem foarte ciudat pentru oricine a condus anterior o mașină și cu siguranță va fi o caracteristică foarte polarizantă a acestei mașini. Utilizatorul de Twitter Michael Hsu a publicat primul clip video dintr-o Tesla din generația nouă, demonstrând acest sistem. Este necesar pur și simplu un gest de glisare de sus în jos sau de jos în sus pe marginea ecranului pentru a schimba direcția de mers a mașinii. Elon Musk a spus că există și pe volan un buton care oferă posibilitatea de a schimba între treptele obișnuite ale unei mașini cu transmisie automată (PRNDL).

O altă caracteristică ușor controversată este volanul, care nu mai are o formă circulară, ci este mai degrabă similară cu o manșă de avion. Elon Musk a vorbit în cadrul podcastului lui Joe Rogan despre acest volan, spunând că ideea este să nu mai ții mâinile tot timpul pe el, lăsând mașina să conducă singură în majoritatea timpului. Desigur, mașinile Tesla sunt acum compatibile doar cu autonomie de nivel 2, prima mașină cu autonomie de nivel 3 fiind Honda Legend, lansată de curând.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult