Noua generație Dacia Duster face primul pas către electrificare

29.11.2023
Noua generație Dacia Duster face primul pas către electrificare

Noua generație Dacia Duster a fost dezvăluită și aduce o serie de îmbunătățiri, printre care noi propulsoare hibride și tehnologii moderne la interior.

Dacia Duster a ajuns la cea de-a treia generație, moment important pentru SUV-ul românesc, dat fiind faptul că adoptă o nouă platformă tehnică ce permite implementarea motorizărilor hibride. Motorizarea diesel a dispărut din gamă și nici nu va reveni în gamă. În schimb, Dacia mizează pe motoare hibride, fie că vorbim aici de propulsoare mild-hybrid sau full-hybrid.

Motorizarea TCe 130 Mild-Hybrid este disponibilă în premieră în gama Dacia și oferă clienților un prim nivel de electrificare. Aceasta combină un motor pe benzină cu 3 cilindri, de 1,2 litri, cu un sistem mild hybrid de 48V. Acesta din urmă asistă motorul termic în fazele de demaraj și accelerație, permițând diminuarea consumului de benzină și a emisiilor de CO2.

Pentru prima dată, Dacia Duster va fi disponibilă cu o motorizare full-hybrid

De asemenea, va fi disponibil și propulsorul full-hybrid, pe care l-am întâlnit pentru prima dată de Dacia Jogger. Aceasta este formată dintr-un motor cu 4 cilindri de 1,6l pe benzină, ce produce 94 CP, din două motoare electrice și dintr-o cutie de viteze automată electrificată. Sistemul hibrid este alimentat de o baterie de 1,2 kWh, iar Dacia spune că până la 80% din timpul rulat în oraș poate fi realizat în regim pur electric.

La interior, mașina a fost complet schimbată, grație designului mai prietenos și tehnologiilor moderne. De acum, Dacia Duster va putea fi comandată cu un tablou de bord digital, acesta fiind o dotare opțională. De asemenea, clienții pot alege să echipeze mașina cu ecranul de 10,1 inch, care oferă conectivitate cu Android Auto și Apple CarPlay. Am văzut aceste ecrane pe viu și putem spune că au o rezoluție bună, care este însoțită de un timp de răspuns destul de bun. De asemenea, există multiple porturi USB-C, ba chiar și un încărcător wireless. În plus, prin cabină există diferite puncte de ancorare pentru accesorii precum lămpi sau chiar un suport de telefon.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult