Automobile hybrid versus plug-in hybrid. Care este diferența?

15.02.2021
Automobile hybrid versus plug-in hybrid. Care este diferența?
Foto: Profimedia Images

În acest moment sunt populare trei tipuri de automobile eco: EV, hybrid și plug-in hybrid (PHEV). Există și modele care folosesc hidrogenul pe post de combustibil, dar deocamdată acestea reprezintă o nișă.

În ceea ce privește EV, termenul vine de la Electric Vehicle (n.e.- vehicul electric). Aceste mașini sunt propulsate tot timpul de motoare electrice, care primesc energia exclusiv de la baterii. Exemple de astfel de automobile sunt: Tesla Model 3, Porsche Taycan sau Volkswagen ID.3.

Ce este un automobil hybrid?

Foto: Pixabay

Un hybrid este un vehicul care primește simultan energie de la un motor electric și de la un motor cu ardere internă (ICE – internal combustion engine). Cele două unități lucrează împreună pentru a propulsa mașina. Motorul tradițional generează electricitate pentru bateria care alimentează motorul electric.

Aceste automobile au autonomie mai ridicată decât cele cu motoare clasice, cu ardere internă. Exemple: Toyota Prius, Hyundai Ioniq Hybrid sau Volvo V90 T8 Twin Engine.

Cum funcționează un plug-in hybrid (PHEV)?

Foto: Profimedia Images

Un plug-in hybrid dispune, de asemenea, de un motor electric și de unul cu ardere internă, dar le utilizează într-un mod diferit. Aceste automobile folosesc prima dată motoarele electrice, alimentate de baterii. Vehiculele trec pe motorul cu ardere internă când acumulatorii sunt consumați. Autonomia pe baterii diferă semnificativ în cazul acestor automobile.

În acest caz, bateriile nu sunt încărcarte de motorul tradițional. Când sunt epuizate, acestea trebuie încărcate la priză, la fel ca în cazul modelelor integral electrice. Exemple de astfel de mașini sunt: BMW 330e, Skoda Superb iV sau Mercedes-Benz C300e.

CITEȘTE ȘI:

Șeful VW explică de ce hidrogenul nu e un combustibil bun pentru automobile. Viitorul este al mașinilor pe baterii

Volkswagen dezvoltă o mașină zburătoare, în China

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult