O mașină autonomă fără șofer la bord a fugit după ce a fost oprită de poliție. VIDEO

11.04.2022
O mașină autonomă fără șofer la bord a fugit după ce a fost oprită de poliție. VIDEO

Mașinile autonome au fost în atenția publicului în ultimii câțiva ani, mai ales după ce o mașină Uber de teste care conducea în acest mod a lovit și ucis un biciclist care traversa strada în SUA. Se pare însă că în cei câțiva ani de la tragicul incident, mașinile autonome au avansat destul de mult, acestea fiind acum prezente pe străzile unor orașe americane chiar și fără un șofer uman care să supravegheze operațiunile. Totuși, aceste mașini sunt departe de a fi perfecte, o mașină autonomă de test încercând să fugă după ce a fost oprită de poliție.

Mașinile autonome sunt acum pe străzile unor orașe din SUA

Mai multe companii de mașini autonome încearcă să aducă ideea de condus fără șoferi umani în viața de zi cu zi. Waymo, compania de acest gen de la Google a trecut de multe teste cu succes, iar acum concurenți precum Cruise de la GM realizează astfel de teste în San Francisco. Compania oferă la final de program transport gratuit acasă angajaților folosind mașinile pe care le oferă, dar, se pare că acestea sunt departe de a fi perfecte.

Poliția din San Francisco a oprit în trafic o astfel de mașină pentru că mergea pe străzi cu luminile de drum oprite pe timp de noapte. Desigur, mașinile autonome nu au nevoie de faruri, întrucât acestea folosesc senzori precum camere și lasere pentru a se putea orienta. Totuși, farurile sunt obligatorii pe timp de noapte pentru a ajuta inclusiv la vizibilitatea în trafic pentru ceilalți participanți.

Întreaga scenă a fost filmată, iar polițistului a rămas vizibil surprins atunci când a văzut că mașina nu avea un șofer la bord. Imediat ce s-a îndepărtat de mașină, însă, aceasta a pornit mai departe. Polițistul a fost nevoit să se urce repede în mașina de poliție și să oprească din nou mașina autonomă.

Compania Cruise spune că mașina sa autonomă s-a comportat așa cum era programată

Conform Cruise, mașina s-a comportat exact așa cum trebuia, compania menționând și faptul că nu a fost necesară o amendă în această situație. Mai mult, compania susține că este în strânsă comunicare cu poliția din San Francisco și că există un număr de telefon pe care ofițerii îl pot suna pentru a notifica reprezentanții companiei:

„Avem mai multe detalii: vehiculul nostru autonom a oprit la semnalele vehiculului de poliție și a oprit apoi în cel mai apropiat loc sigur, așa cum trebuia. Un ofițer a contactat personalul Cruise și nu a fost necesară o amendă. Lucrăm îndeaproape cu SFPD pentru a le explica modul în care să interacționeze cu vehiculele noastre, având inclusiv o linie telefonică dedicată pe care o pot apela în astfel de situații.”

Nu este clar însă de ce mașina a trebuit oprită de două ori, întrucât după prima oprire, aceasta a plecat fără niciun avertisment.

sursa: elektrek

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult