Taxiurile fără şofer sunt reale! Waymo One este primul serviciu de transport cu maşini autonome

06.12.2018
Taxiurile fără şofer sunt reale! Waymo One este primul serviciu de transport cu maşini autonome

În ciuda faptului că legislaţia la nivel mondial nu este încă pregătită pentru maşinile autonome, iar această tehnologie încă are destul de multe probleme şi limitări, Waymo, compania subsidiară Alphabet, a pornit primul său serviciu de transport de persoane folosind maşini fără şofer. Acesta se numeşte Waymo One şi beneficiază de o lansare limitată în oraşul Phoenix din statul Arizona, SUA.

Waymo One va fi pentru început disponibil doar pentru un număr limitat de utilizatori, locuitori ai oraşului Phoenix. Momentan nu se pot înscrie alte conturi în afara celor care există deja, însă aceştia pot lua cu ei în cursă câte un prieten sau membru al familiei. De asemenea, e perioada de testare, maşinile vor conduce singure, însă va exista tot timpul un şofer Waymo care să se asigure că totul decurge în deplină siguranţă.

Primele curse cu Waymo One vor avea loc în cartierele Chandler, Tempe, Mesa şi Gilbert din Phoenix, 24 de ore pe zi 7 zile din 7. Compania doreşte ca serviciul să fie unul non-stop, pe care utilizatorii să se poată baza oricând. Noi cartiere vor fi adăugate în acest serviciu în timp, iar şoferii umani care supraveghează operaţiunile vor dispărea în timp. Compania deja rulează teste pe străzile oraşului Phoenix fără un sofer la bord.

Asemeni Uber, Waymo One oferă un preţ estimat pentru cursă în momentul în care este plasată comanda, acesta putând varia în funcţie de oră, distanţă şi condiţiile de vreme. Utilizatorii vor putea de asemenea să intre în contact cu un angajat Waymo în orice moment prin intermediul aplicaţiei sau prin intermediul ecranului interactiv din maşină.

Cu siguranţă, serviciile de transport şi ride-sharing deja consacrate precum Uber şi Lyft vor începe să ofere în curând servicii similare, întrucât şi acestea rulează de mai mulţi ani teste cu maşini autonome. Uber a fost de altfel prima companie a cărei vehicul autonom a fost implicat într-un accident fatal anul trecut.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video