O mașină Tesla pe Autopilot a ucis un motociclist în trafic

28.07.2022
O mașină Tesla pe Autopilot a ucis un motociclist în trafic

Odată cu obișnuința șoferilor de a se baza pe sistemul de condus asistat Autopilot de pe mașinile Tesla, au crescut semnificativ și cazurile de accidente și fatalități în timpul utilizării tehnologiei de condus autonom. Recent, o mașină Tesla care conducea în acest mod a lovit un motociclist în SUA, în statul Utah. Mașina a lovit motociclistul din spate. În urma impactului cu solul, acesta și-a pierdut viața, iar șoferul mașinii spune că nu l-a văzut înainte de accident. Sistemele de acest gen necesită ca șoferii să fie în permanență atenți la drum și să fie pregătiți să preia controlul în cazul unei erori.

Autoritățile SUA vor ancheta mai îndeaproape accidentele produse de Autopilot

Acesta nu este nici pe departe un caz singular în SUA. NTHSA, autoritatea care reglementează traficul în SUA, are pe rol în 48 de cazuri în 2022, cu accidente produse în timpul utilizării de sisteme de condus asistat sau autonom, în 39 dintre acestea fiind implicate mașini Tesla. În cadrul acestor incidente, nu mai puțin de 19 persoane și-au pierdut viața anul acesta, victimele fiind deopotrivă pietoni sau motocicliști, cât și șoferi ai mașinilor, pasageri sau alți participanți la trafic.

Aceste incidente au pornit o investigație nouă în cadrul NTHSA, listată sub denumirea de „engineering analysis”, care va verifica mai atent sistemele precum Autopilot și Full Self-Driving de la Tesla. De asemenea, agenția are o altă investigație în desfășurare, pentru a stabili de ce au avut loc 16 incidente în care mașinile Tesla care conduceau în mod autonom sau asistat au lovit mașini de poliție sau ambulanțe, parcate pe marginea drumului. Aceste incidente au avut loc în special noaptea, iar software-ul a ales să ignore semnalele luminoase, conurile de trafic și săgețile iluminate. În urma acestor incidente au fost înregistrate 15 cazuri de răniri și un deces.

Fiind vorba despre tehnologii destul de noi, investigațiile autorităților americane ar putea rezulta în noi reglementări și legislație care să oblige producătorii să respecte anumite norme în dezvoltarea și implementarea acestor sisteme. Tesla susține în continuare că sistemele sale de condus asistat și autonom sunt mai sigure din punct de vedere statistic decât șoferii umani.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult